luni, 13 februarie 2023

Nivelul de educație a populației

 

În figura 1 este prezentată proporția populației cu nivel de educație Ridicat (studii superioare) în populația rezidentă a județelor.
 Capitala îndeosebi și județele mai dezvoltate, având centre universitare de prestigiu, rețele de instituții de cercetare și medicale domină clasamentul, în pozițiile cele mai nefavorabile aflându-se județele din regiunea Nord-Est și din cele trei regiuni din sudul tarii. Privind județele cu proporții între 12 și 16 la sută din treimea centrală a figurii o observație ar putea fi utilă înțelegerii pozițiilor. 
Se află printre ele județe care aveau înainte de anul 1990 timp de mai multe decenii un grad ridicat de industrializare (în imensele combinate și platforme de siderurgie, metalurgie, construcții de mașini, petrochimie, în mari șantiere navale, în minerit ș. a.) și o importantă forță de muncă cu studii superioare. 
A ieșit de-a lungul deceniilor din populația activă economic prin pensionare și fac parte din populația rezidentă cu studii superioare.
 Este cazul județelor Brăila, Caraș-Severin, Galați, Hunedoara, Maramureș, Prahova. Industriile respective au căzut după anul 1989 în cea mai mare parte și noile industrii sunt preponderent situate în regiunea economică București-Ilfov și în cele trei regiuni din Transilvania. 
Particularitățile nivelului de educație la bărbați și la femei în profil teritorial sunt însemnate, nu vor dezvoltate în articol, oferind însă cititorului informații asupra proporției populației cu studii superioare în figura din Anexă.
 Dacă ne referim la clasamentul după proporția populației cu nivel Scăzut de educație, în figura 2, găsim o paralelă cu partea inferioară a clasamentului din figura 1, predominând în partea superioară cu proporții de 45-52 la sută județele din regiunea Nod-Est și din cele trei regiuni din sudul țării. 
Doar județele Covasna, Bistrița-Năsăud și Satu Mare se află în Transilvania.
 În partea inferioară a clasamentului găsim județele cu proporții mai mari la nivelul Ridicat dar și la cel Mediu (Gorj, Olt, Vâlcea, Hunedoara).
 Nu trebuie omis faptul că proporții mai mari la nivelul Mediu pot proveni din diferențe în structura pe vârste a populației tinere. 
Surprinde plasarea județelor Covasna și Harghita în partea inferioară a clasamentului la nivelul de educație Ridicat, și la bărbați și la Femei, și în partea superioară la nivelul Scăzut în cazul județului Covasna, după importanta asistență primită de la guvernul maghiar și în domeniul educației. 
Posibil, unii dintre tinerii care au urmat și urmează studii superioare în Ungaria preferă, într-o anumită măsură, să se stabilească în țara vecină la terminarea studiilor ori în alte țări.( sursa:www.contributor.ro)

Niciun comentariu: