luni, 8 mai 2023

Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii 2023

 

La 8 mai, în fiecare an, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. 
Ziua a fost stabilită în 1859, de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, conform site-ului Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, www.ifrc.org.
 Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut în 1859 la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino.
 Atunci Dunant a atras atenţia lumii asupra necesităţii de a înfiinţa societăţi de ajutor şi de a promova un acord internaţional cu privire la ajutorarea răniţilor şi la persoanele care îi îngrijesc. 
Bătălia de la Solferino a avut loc la 24 iunie 1859, în nordul Italiei, unde armatele Franţei şi Austriei (peste 320.000 de oameni) s-au luptat cu înverşunare timp de 16 ore.
 În urma confruntării, numărul morţilor şi al răniţilor de pe câmpul de luptă a fost de 40.000. Bătălia a reprezentat o victorie pentru francezi, dar costul a fost enorm: cadavrele erau aşezate unele peste altele, iar răniţii zăceau neîngrijiţi. 
Henry Dunant, care venise pentru a-l întâlni pe Napoleon III în interes de afaceri, a fost martor al imaginii oribile de după bătălie. El a adunat oameni din satul învecinat şi împreună cu ei, timp de trei zile, fără întrerupere, a îngrijit răniţii. 
Vorbele sale - "Siamo tutti fratelli" (suntem cu toţii fraţi) - au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, notează site-ul https://crucearosie.ro/. Liga Societăţilor de Cruce Roşie - predecesoarea Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie - a fost înfiinţată în mod formal, cu sediul la Paris, de către Societăţile de Cruce Roşie din Franţa,
 Marea Britanie, Italia, Japonia şi Statele Unite, la 5 mai 1919, având ca prim obiectiv îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor din ţările care avuseseră mult de suferit în timpul Primului Război Mondial.
 De asemenea, organizaţia era destinată "să consolideze şi să unească pentru activităţile de sănătate, Societăţile de Cruce Roşie existente şi să promoveze crearea de noi societăţi". 
O parte crucială a activităţii Federaţiei este de a oferi şi a coordona asistenţa pentru victimele dezastrelor naturale şi ale epidemiilor. Din 1939, sediul său permanent a fost la Geneva, precizează site-ul https://crucearosie.ro/. 
Semiluna Roşie a fost adoptată la Convenţia din 1929, împreună cu leul şi soarele roşii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar, în 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis să renunţe la această emblemă şi să folosească, în schimbul ei, semiluna roşie. 
Având în vedere că există ţări în care nici crucea roşie, nici semiluna roşie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populaţia locală, în 2005, statele au adoptat un nou simbol de protecţie - Cristalul (rombul) Roşu.
 În prezent, folosirea emblemei este guvernată de ''Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce roşie şi semilună roşie de către Societăţile Naţionale''. Acest regulament, adoptat la Budapesta, în noiembrie 1991, a intrat în vigoare în 1992. 
În 1991, s-a luat hotărârea de a schimba denumirea Ligii Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR). 
Această Federaţie este cea mai mare organizaţie umanitară din lume care oferă asistenţă persoanelor vulnerabile prin mobilizarea puterii umanităţii, precizează site-ul https://crucearosie.ro/.
 În prezent, FICR are 192 de Societăţi membre care însumează peste 14 milioane de voluntari, menţionează site-ul www.ifrc.org.

Niciun comentariu: