luni, 31 iulie 2023

Postul Adormirii Maicii Domnului

 

Postul Sfintei Mării sau Postul Adormirii Maicii Domnului se numără printre cele mai importante posturi din an. 
Acest post are o dată fixă, în fiecare an, înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, una cu multe semnificații pentru creștini, și durează două săptămâni.
 Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. 
Scrierile despre această sărbătoare spun că Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. 
Nu a murit niciodată, doar a adormit și a fost ridicată la ceruri, iar martorii scenei au fost ucenicii lui Iisus și prietenii Sfintei Maria. Maica Domnului este singura dintre sfinții Bisericii Ortodoxe care are o rânduială liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. 
Credincioșii care participă la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cântă imnuri precum Prohodul și Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul lăcașului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare. 
Această rânduială nu are menirea de a pune un semn de egalitate între ea și Hristos, ci de a arăta înrudirea cu Fiul ei. 
Conform calendarului ortodox, postul Sfintei Marii în 2023 începe de la data de 1 august. 
În 2023, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii este luni, 31 iulie. 
Dacă această zi pică în calendar miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul zilei de 30 iulie, iar postul Sfintei Marii începe de pe 31 iulie.
 Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru din decursul anului care are o dată fixă. Acesta era numit în vechime la români Postul Sfintei Marii sau Sântamariei.
În această perioadă de două săptămâni, Biserica recomandă credincioșilor înfrânarea și îi îndeamnă la rugăciune și fapte bune. Biserica Ortodoxă a rânduit postul acesta între 1 și 14 august, pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru întâmpinarea celor două praznice importante ce au loc în luna august: Schimbarea la Față – 6 august; Adormirea Maicii Domnului – sărbătoare prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 15 august.
 În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește, indiferent de ziua în care pică, scrie Libertatea. 
Potrivit orânduirii bisericești creștine, în posturi nu se fac nunți și, desigur, acest lucru este valabil și în Postul Adormirii Maicii Domnului, între 1 și 14 august.

Niciun comentariu: