vineri, 18 august 2023

„Toleranță zero”!

 

Guvernul francez a adoptat noi măsuri pentru a contribui la protejarea elevilor care sunt victime ale bullying-ului, scrie Euronews. 
Această nouă măsură „trimite un semnal puternic către sistemul național de educație și către părinți”, a declarat Wilfrid Issanga, directorul asociației ALCHM, care luptă împotriva bullying-ului și a abuzurilor asupra copiilor.
 „Cred că actualul ministru a luat taurul de coarne”. 
Hărțuirea în școli a devenit o prioritate națională după sinuciderea, în luna mai, a unui elev în vârstă de 13 ani, din Pas-de-Calais, în nordul Franței. Răspunsul la hărțuirea în școli trebuie să fie „necruțător”, a declarat ministrul Attal, care a menționat deja această măsură în mai multe rânduri. 
Asociațiile care militează împotriva hărțuirii în școli așteaptă de mai mulți ani măsuri mai ferme. Anterior, susțin acestea, forțarea unui copil agresat să schimbe școala ar putea fi resimțită ca o dublă pedeapsă: nu doar pentru copil, ci și pentru părinții acestuia.
 În unele zone rurale, acest lucru putea crea situații inechitabile, în care victima ajungea la o școală mult mai îndepartaă de casă, explică Wilfrid Issanga.
 „Dacă există o roșie stricată într-o ladă cu roșii sănătoase, o îndepărtezi pe cea stricată, nu le îndepărtezi pe cele bune.” „Trebuie să trimitem un semnal puternic părinților bătăușilor, depinde de ei să se ocupe de problemă, deoarece școala nu poate lua locul părinților.” 
În martie 2022, hărțuirea la școală a devenit o infracțiune penală care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare și cu o amendă de până la 150.000 de euro în caz de sinucidere sau tentativă de sinucidere din partea victimei hărțuirii.
 Potrivit unui sondaj recent realizat de Ministerul francez al Educației, 6,7% dintre elevii de liceu din Franța au declarat că au fost supuși la 5 sau mai multe incidente de violență repetată în primăvara anului 2022. 
Tăcerea rămâne adesea principalul obstacol în calea oricărei soluții în multe cazuri de hărțuire. „Multe familii se luptă în tăcere și noi nu le auzim”, iar copiii sunt și mai mulți care se luptă singuri, explică Wilfrid Issanga. „Acest ordin este un excelent pas înainte, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se schimbă cu adevărat pe teren”, conchide el. 
Hărțuirea la școală este un flagel mondial: potrivit site-ului Atlasocio, aproape 130 de milioane de elevi cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani din întreaga lume (adică mai mult de unul din trei) sunt victime ale hărțuirii la școală.
 În Franța, minorii care sunt victime ale hărțuirii pot suna la numărul de telefon 3020, iar ale hărțuirii cibernetice la 3018. 7 zile pe săptămână, de la 9.00 la 23.00, o echipă dedicată, formată din psihologi, juriști și specialiști în instrumente digitale, este la dispoziție pentru a oferi consiliere și a interveni, în special pe rețelele de socializare, pentru a obține eliminarea conținutului în câteva ore.( Sursa: https://www.euronews.com/)

Niciun comentariu: