duminică, 7 ianuarie 2024

Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului)

 

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 7 ianuarie, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 
Acesta s-a născut că rod al rugăciunilor și al postului, din părinții Zaharia și Elisabeta. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. 
Sfântul Ioan Botezătorul poartă numele de Ioan pentru că așa a dorit Dumnezeu. 
Faptul că numele nu a fost pus în mod liber de către părinți, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil, denotă că în numele lui Ioan este prevăzută o misiune specială: să le descopere mulțimilor pe Fiul lui Dumnezeu. 
Din acest motiv el este numit Înaintemergător, pregătitor al caii Domnului. Cuvintele „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”, arată puterea pe care o are Hristos în a restaura firea omenească. 
Nu întâmplător Evanghelia nu vorbește despre păcate ci de păcat, că păcat al neascultării primilor oameni față de Dumnezeu. 
Deci, accentul cade pe sfințirea naturii umane. Sfântul Ioan Botezătorul a fost proroc încă din pântecele maicii sale. Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria care Îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirmă că „nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). 
Această mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaște din proprie experiență că Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Chiar dacă nu a scris nimic, el este numit proroc și pentru că a vestit Jertfă Domnului atunci când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu. 
Amintim că atunci când evreii serbau Paștele, consumau un miel în amintirea eliberării din robia egipteană. Cuvintele lui Ioan „Iată Mielul lui Dumnezeu” vestesc moartea Domnului pentru izbăvirea oamenilor din robia morții. 
Trebuie menționat și faptul că binevestind că Hristos va boteza cu Duh Sfânt și cu foc, înseamnă că a prevăzut pogorârea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc la Cincizecime. 
Biserica a închinat șase sărbători Sfântului Ioan Botezătorul : 
Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie),
 Prima și a două aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), 
A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), 
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), 
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie), conform crestinortodox.ro.

Niciun comentariu: