marți, 5 martie 2024

Floarea de colț este sărbătorită astăzi

 

Floarea de colț este sărbătorită astăzi, 5 martie, din anul 1933 fiind declarată monument al naturii, stfel că este ocrotită prin lege. „5 martie – Ziua Florii de colț (Leontopodium alpinum) – denumită şi «floarea-reginei». 
Astăzi se împlinesc 240 de ani de când a fost descoperită floarea de colţ. Creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită prin lege”, a precizat regia Romsilva, pe pagina de Facebook. 
În ţara noastră poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului, Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, masivele Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat.
 Botanistul român Alexandru Borza a făcut pentru prima oară în 1911 un studiu amănunţit al florii de colţ, el fiind cel căruia i se datorează declararea acesteia ca „monument al naturii”.
 În România, imaginea Florii de colţ este prezentată pe bancnota de 50 de lei, alături de portretul lui Aurel Vlaicu.
 Floarea de colț poate fi admirată în Parcul Național Munții Rodnei, începând cu lunile iulie și septembrie când ea înflorește, în zonele stâncoase, în locuri greu accesibile la altitudini de peste 1600 m.(Sursa:hotnews)

Niciun comentariu: