marți, 26 martie 2024

Sisteme de supraveghere audio-video în școli!

 

Școlile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinților sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educației, Ligia Deca, informează Mediafax.
 „Pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în cazurile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. 
Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărarea în spațiul școlar”, a anunțat Ligia Deca. 
Părinții, elevii și profesorii nu se pot opune Până acum, legislația permite școlii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori.
 „Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice. 
Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea prentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, a explicat ministrul Educației. Deca a spus că astfel de camere pot fi isntalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, în săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

Niciun comentariu: