marți, 3 septembrie 2024

„Ajutor, apă!”

 

 Judeţul Botoşani se confruntă cu o profundă criză de apă, pe fondul vremii caniculare care durează de aproape două luni, dar şi pe fondul lipsei precipitaţiilor. 
În numeroase localităţi, fântânile au secat, iazurile au pierdut masiv din suprafaţa de luciu de apă, iar multe pârâuri nu mai au niciun strop de apă.
 În aceste condiţii, populaţia, în special cea din mediul rural, a rămas atât fără apă potabilă, cât şi fără apă menajeră.
Seceta severă a secat fântânile, iar rezervoarele de apă sunt complet goale, transformând viața zilnică într-un adevărat coșmar. 
Oamenii disperati au început să posteze afișe pe stâlpii de pe marginea drumului, solicitând ajutor urgent. Mesajele de pe afișe, precum „Vrem apă!”, „Murim de sete!” și „Ajutor, apă!”, reflectă gravitatea situației și nevoia acută de intervenție.
 Problemele cu alimentarea cu apă au început în urmă cu patru săptămâni, când o avarie la conducta de aducțiune Ștefănești – Trușești a determinat compania Nova Apaserv să întrerupă furnizarea apei în mai multe localități.
 Deși au fost făcute promisiuni că situația va fi remediată rapid, apa a revenit doar sporadic și robinetele rămân în mare parte uscate. 
Județul Botoșani este sever afectat de secetă, cu 154 de localități fără sisteme centralizate de apă, multe dintre acestea confruntându-se cu fântâni secate, conform unui comunicat de presă al Apele Române. Două râuri care izvorăsc din județul Botoșani au secat. 
Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva zile de către reprezentanții Companiei Naționale „Apele Române”. 
Este vorba de râul Bahlui, care a secat în secțiunea Podu Iloaiei (Bahlui) și râul Miletin la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad. Alte două râuri, râul Glavacioc (stația hidrometrică Crovu) și râul Sabar (stația hidrometrică Poenari), din spațiul hidrografic Argeș-Vedea, au secat complet și ele. 
La Mileanca, localnicii au recurs la varianta de a construi a treia sau chiar a patra fântână în gospodărie. Deşi noile puţuri sunt mai adânci, cantitatea de apă pe care acestea o colectează din sol este foarte mică. Sătenii  vorbesc deja despre dificultăţile în asigurarea apei pentru maşinile de spălat sau pentru toalete.
(Surrse: agerpres. ziarebotoșani; voceabotoșani; știrileprotv.ro)

Niciun comentariu: