Sfântul Apostol Andrei, fiind cel care a adus creştinismul la noi, face ca ziua lui de serbare din 30 noiembrie să fie pentru Biserica Ortodoxă Română sărbătoare naţională bisericească.
La noi în țară, Sfântul Apostol Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Ocrotitorul României, fiind numit şi „Apostolul românilor”.
El a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997.
Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, datorită evlaviei poporului român față de Sfântul Apostol Andrei.
Ziua de 30 noiembrie, în care este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a fost consacrată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517 al președintelui României în 20 iulie 2012.
În calendarele bisericeşti vedem trecut în dreptul său apelativul de cel întâi chemat, deoarece alături de Sfântul Apostol Ioan au fost primii care I-au urmat ca ucenici Mântuitorului Iisus Hristos: „A doua zi iarăşi stătea Ioan cu doi dintre ucenicii lui. Şi privind pe Iisus, Care trecea, a zis: Iată Mielul lui Dumnezeu! Şi cei doi ucenici l-au auzit când a spus aceasta şi au mers după Iisus. (...) Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru” (Ioan 1, 35-37; 40). El a urmat lui Hristos fiind apostol al Mântuitorului.
A fost alături de Hristos în timpul activităţii Sale mesianice, la evenimentele legate de sfintele şi mântuitoarele pătimiri ale Domnului şi arătările Mântuitorului către apostoli după Înviere. După ce a primit harul Sfântului Duh la Cincizecime a vestit Evanghelia lui Hristos, săvârşind minuni şi vindecări, răbdând încercări şi primejdii.
A predicat în regiunea Mării Negre, în Propontida şi în Bizanţ, în Sciţia Mică (Dobrogea de astăzi), dar şi în Sciţia Mare (ţărmul de nord al Mării Negre), Tracia, Macedonia, Thessalia, Peloponez, ajungând până în Patra (Peloponez), în sudul Greciei, unde suferă moarte martirică. Este considerat întemeietorul Bisericii din Bizanţ şi cel prin care Evanghelia a fost propovăduită şi strămoşilor noştri geto-daci în Scythia Minor (Dobrogea de astăzi). „Sfântul Apostol Andrei nu s-a limitat numai la predicarea Evangheliei și la botezul celor pe care i-a adus la Hristos dintre geto-dacii și grecii din coloniile întemeiate pe țărmul Mării Negre (Pontul Euxin), încă din secolele 7-6 î.Hr.
El va fi hirotonit pe unii din cei veniți la Hristos ca episcopi și preoți, așa cum a făcut și Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale. Numai așa se explică faptul că cele mai vechi știri privind organizarea bisericească sunt din Scythia Minor” (patriarhia.ro).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu