marți, 11 martie 2008

Fermieri fără subvenţii!

Fermierii milenceni riscă să rămână fără subvenţii dacă nu-şi declară corect suprafeţele de teren pentru care primesc sprijin comunitar. Sancţiunile se pot întinde pe trei ani, astfel încât Uniunea Europeana să aibă timp să-şi recupereze paguba.
De altfel, declaraţiile neconforme cu realitatea au dus la alte întârzieri pentru alocarea subvenţiilor, pe lângă deficienţele de funcţionare ale programului informatic. Suprafaţa de referinţă agricolă a României, notificată la Bruxelles, este 8,7 milioane de hectare. Adică, pentru această suprafaţă primeşte ţara noastră subvenţii de aproximativ 50 de euro/ha. Declarările făcute de fermieri au totalizat 9,7 milioane ha, cu un milion de hectare în plus, ceea ce a determinat creşterea ratei de control pe teren. Dacă, în mod normal, în UE, supradeclarările sunt de până în 2%, în România au ajuns la aproximativ 14%. Pentru fiecare procent în plus, trebuie verificaţi 12.000 de fermieri, pentru a putea accesa fondurile comunitare. În urma verificărilor, suprafaţa declarată se înscrie în cea de referinţă, astfel că valoarea subvenţiei nu va fi diminuată.
Uniunea Europeană a pus la punct un sistem de sancţiuni pentru fermierii care nu-şi declară corect suprafeţele pentru care ar putea primi subvenţii. Pentru un plus de maximum 3% în declaraţii, fermierul nu este sancţionat. Între 3-30% supradeclarări, fermierul va fi penalizat cu dublul subvenţiei primite în plus faţă de cât era corect. Pentru terenuri declarate în plus cu 30-50% faţă de suprafaţa corectă, fermierul este exclus de la subventie în anul pentru care s-a solicitat subvenţie.
Cea mai dură sancţiune este pentru fermierii care declară suprafeţe de teren cu mai mult de 50% faţă de suprafaţa corectă. În acest caz, fermierii sunt excluşi de la subvenţie pe anul respectiv, urmând ca în următorii trei ani să se recupereze subvenţia alocată.
Pe de alta parte, şi nedeclararea unei parcele se sancţionează, cu 1-3% din suma de încasat.
Uniunea Europeană dă mare importanţă exactităţii suprafeţelor de teren pentru că subvenţiile se dau tocmai în funcţie de mărimea terenului deţinut. De aceea, în România sistemul de subvenţii - plata la hectar - se aplică pentru ferme mai mari de un hectar, care poate fi format din maximum trei parcele, care nu pot fi mai mici de 0,3 ha. Aceste condiţii au avut menirea de a determina mărirea suprafeţelor cultivate, în vederea obţinerii unor ferme cu potenţial economic.

Niciun comentariu: