luni, 10 martie 2008

Mâncarea de post!


De-a lungul postului, este necesar să avem o dietă formată din alimente cu un conţinut bogat în calciu şi în fier, precum brânza tofu, măslinele, fructele şi legumele, pentru a înlocui lipsa lactatelor bogate în vitamine şi minerale şi a mâncărurilor pe bază de carne. Prin păstrarea unui regim alimentar corect, organismul capătă forţele necesare pentru a rezista celor 47 de zile de post.
În lipsa proteinelor din carne şi a lactatelor, se recomandă câteva alimente care să suplinească cu succes elementele hrănitoare de care organismul are nevoie.
Tofu, brânza preparată din soia, conţine proteine valoroase pentru buna funcţionare a inimii. Aceasta reuşeşte să scadă nivelul colesterolului "rău" din sânge (răspunzător de formarea plăcilor aterosclerotice) care împiedică circulaţia sângelui prin vene şi artere.
Tofu, care are în compoziţie şi chimen, nu este doar gustos, ci are şi calităţi revigorante. Din acest motiv, brânza tofu nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al celui care posteşte. Ridichile roz, bogate în vitaminele A, B1, B2 şi C, au efect antioxidant.
Frunzele verzi ale ridichilor pot fi folosite în ciorbe sau salate, pentru combaterea avitaminozele de primăvară. După o cură de una-două săptămâni, simptomele specifice lipsei de vitamine (somnolenţa, tulburările de ritm cardiac, astenia, sângerarea gingiilor) dispar.
Cura cu ridichi roz este recomandată în afecţiunile hepatice, deoarece drenează ficatul, stimulează secreţia de bilă şi ajută la eliminarea ei. Ridichile sunt un leac şi pentru afecţiunile pulmonare (10-15 ridichi pe zi) şi gripă.Frunzele de salată verde sunt foarte bogate în substanţe hrănitoare, printre care proteine, hidraţi de carbon, magneziu, potasiu, calciu, numeroasele vitamine – A, C şi complexul de vitamine B. Aceste tonice naturale sunt benefice pentru numeroase afecţiuni, deoarece reduc cantitatea de zahăr din sânge, stimulează eliminarea bilei în intestin, combat insomniile, hiperexcitabilitatea nervoasă, reumatismul şi palpitaţiile.Nuca este un aliment foarte hrănitor, mai ales în timpul postului. Nucile sunt energizante şi reprezintă un excelent tonic pentru creier. Ele reduc nivelul colesterolului şi reglează tensiunea arterială. Peste 100 de afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul nucilor.Măslinele sunt foarte nutritive, deoarece asigură or­ga­nismului numeroase vi­ta­mine şi minerale - calciu, magneziu şi fosfor. 100 de grame de măsline asigură 224 kcal. Consumul măslinelor este re­comandat în peste 40 de afecţiuni, printre care hi­pertensiunea arterială, afec­ţiunile hepatice şi diabetul.

Niciun comentariu: