joi, 24 aprilie 2008

Joia Mare

În sfânta zi de Joia Mare este rânduită Denia celor 12 Evanghelii. În acea seară s-au petrecut momentele importante din ajunul arestării lui Iisus: cina cea de taină şi trădarea lui Iuda. Într-un foişor din Ierusalim, Iisus a sărbătorit cu ucenicii Săi Paştele. Atunci a fost instituită Sfânta Taină a Euharistiei: "Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi.
Beţi dintru aceasta toţi, că acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor".Iisus ştia că pentru el a sosit ceasul şi adevăratul miel pascal este chiar el. În camera în care se servea cina, atmosfera era tensionată. Iuda se aşezase aproape de Iisus. Seara trebuia să se respecte obiceiul practicat în zilele de sărbătoare - un slujitor să spele picioarele oaspeţilor. Iisus a împlinit chiar El ritualul. Apoi au plecat şi s-au rugat în grădina Ghetsimani şi Iisus a prezis trădarea lui Iuda: "Tată ,Fiul Omului este dat în mâinile păcătoşilor" (Marcu 14,41). Acestea au fost ultimele cuvinte ale Mântuitorului înainte de a fi arestat de soldaţii romani cu ajutorul lui Iuda, care L-a sărutat în semn de recunoaştere şi trădare. (Marcu-14,43-50)*
Exista credinta ca in cursul zilei de Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme in aceasta zi va ramâne lenes un an intreg. In special daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Joia Mare este considerata o zi binefacatoare si aparatoare a mortilor. De aceea, mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii. Deoarece in Joia Mare deobicei nu e prea cald dimineata, se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Toate slujbele, pomenirile si parastasele care au inceput in prima sambata a Postului Mare, dureaza numai pana in Joia Mare. In unele locuri se duc la biserica bauturi si mancaruri, care se sfintesc si se dau de pomana, pentru sufletul mortilor. In alte parti se impart la biserica coliva si colaci. Joia Mare este ultima zi din Postul Mare, zi in care se pomenesc mortii. Din aceasta cauza, in unele zone se numeste si Ziua Mortilor. Inrosirea oualor de Pasti se face in Joia Mare, afirmandu-se ca ouale rosite si fierte in aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodata. O alta traditie este nunta (maritarea) urzicilor, ceea ce inseamna inflorirea si, implicit, incetarea acestora de a mai fi bune de mancat. In decursul Saptamanii Mari sunt trei privegheri. Cea mai insemnata e in noaptea de Joia Mare, cand se citesc cele 12 evanghelii.

Niciun comentariu: