luni, 28 iulie 2008

2013 : COD ROŞU !

Perioada inundaţiilor care a cuprins România cu patru ani în urmă, are şanse să continue cel
putin cinci ani, pentru ca planul de combatere a dezastrelor a inceput sa fie pus pe hartie abia anul acesta.
"Strategia pentru combaterea inundatiilor este un proiect PHARE care va acoperi toata Romania. Avem proiecte in derulare, se lucreaza la planuri cadastrale si modele matematice pentru toate cursurile de apa. Termenul impus de UE este 2013, pentru lucrarile care sa previna inundatiile. Lucrarile sunt in faza incipienta".
Specialistii in hidrologie sunt de parere ca inundatiile de anul acesta trebuie puse mai degraba pe seama naturii care s-a dezlantuit cum nu a mai facut-o de zeci de ani.
"Ne trezim cu debite pe care nu le-am mai cunoscut niciodata. Poti avea lucrari de amenajare facute oricum, nu poti preveni asa ceva. E greu sa prevezi asa ceva. Nicaieri in lume nu pot fi preluate asemenea viituri in totalitate, iar la Suceava nu se poate construi un dig din pereti de beton, inalt de 25 de metri, ca pentru dezastrele din Bangladesh".
Toate aceste zone au prevazute, inca din anii ‘80, lacuri de acumulare pentru combaterea inundatiilor. Ele au ramas nerealizate. " Avem inundatii pentru ca nu s-au facut lucrarile necesare. Inundatiile nu se rezolva cu diguri si suprainaltari de moment, ci cu lacuri de acumulare, care sa retina macar varfurile de viitura",
În toata Romania "sunt lucrari incepute, dar nefinalizate. In perioada 2004-2005, constructorii lucrau pana se terminau banii. Anul trecut si anul acesta abia am inceput sa receptionam unele lucrari de amenajare. Incercam sa rezolvam cat mai multe din proiectele neterminate, dar banii nu sunt de ajuns. Lucrarile s-au imbunatatit proportional cu cati bani s-au alocat. Este nevoie de foarte multi bani. O alta problema ar fi ca politicul ar trebui sa-i lase sa lucreze, de la un anumit nivel, pe profesionisti, nu cand vine un nou Guvern sa ii schimbe pe toti".
"E nevoie de un concept nou, cel european de amenajare a bazinelor hidrografice, cu baraje mari si lacuri de acumulare. Noi ne-am invatat cu diguri, dar acestea au un caracter local de protectie. De ce nu avem niciodata inundatii pe Arges? Pentru ca acesta este cel mai bine echipat bazin din Romania, cu barajul Vidraru".
In prezent, se lucreaza la un sistem combinat de lacuri si diguri de aparare pentru anumite localitati. Totusi, piedicile sunt mari: "Este nevoie de sute de milioane de euro, daca nu miliarde, pentru reamenajarea completa a unui bazin mic, de 2.300 km patrati, cum este cel al Sucevei". In plus, pentru recalibrarea si regularizarea albiilor de rauri va fi nevoie de exproprieri. O alta piedica este o directiva europeana care nu permite modificari ce afecteaza mediul si restrictioneaza folosirea de betoane si baraje.( din Comunicatul de presă al Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi Administraţiei Naţionale Apele Române).

Niciun comentariu: