duminică, 3 august 2008

La Rădăuţi - Prut, după potop!

Comuna Rădăuţi- Prut este situată la intersecţia drumurilor naţionale 29A (care face legatura cu oraşele Darabani, Dorohoi, Botoşani şi Suceava) şi 24C .
Autorităţile au anunţat din 26 iulie că nivelul Prutului va creşte la Rădăuţi Prut, iar pagubele s-ar putea mări considerabil.Aluviunile râului şi astăzi le întâlneşti pe uliţele satului, emanând un miros de mâl şi peşti în putrefacţie.
De-o parte şi de alta, se caută informaţii certe despre viitura de pe Prut, cine a greşit în acest sens, autorităţile române sau ucrainene!
Se revine la normal, după ce aproximativ 80% din teritoriul comunei a fost acoperit de ape, ca urmare a revărsării râului Prut. Peste 400 de persoane au fost evacuate din case, dupa ce apa a pătruns în mai mult de 200 de gospodării. De asemenea, 80 de case au fost distruse complet de viitură, care a atins cota record de 1.090 de centimetri.

Pompierii militari supraveghează motopompele care funcţionează non stop pentru golirea apei acumulate în mici lacuri improvizate de viitură.

Satul Rădăuţi Prut va fi reconstruit pe alt amplasament.
Deocamdată, sinistraţii de la Rădăuţi Prut stau şi aşteaptă modulele promise de autorităţi...
Modulele nu au sosit încă. Au fost comandate, doar, dar durează să fie adunate fiindcă nu se află la Rezervele Statului. Va dura şi cu transportul... Încap doar două pe un camion. Nu e atât de simplu. Totodată, trebuie pregătit şi terenul, făcută racordarea... promitea ministru X !

Problemele să fie rezolvate până vine frigul au promis autorităţile locale şi centrale.



Râul a năvălit peste case şi curţi pe neaşteptate. Oamenii au fugit din calea apelor, lăsând un urmă agoniseala de generaţii. Mulţi au fost evacuaţi de pompieri, cu bărcile pneumatice.

În unele locuri, apa a ajuns până la patru metri înălţime. Oamenii care au locuinţe în zonele mai înalte au refuzat să plece. Alţii au înfruntat apele şi s-au întors la casele lor, după ce fuseseră evacuaţi!
Oamenii sunt speriaţi şi supăraţi. Ei spun că au fost lăsaţi în calea apelor şi că autorităţile nu au luat măsuri ca să prevină dezastrul, doar promisiunile şi molozul au rămas sub soarele dogoritor de august.
Rămaşi fără case locuitorii satului mai speră în promisiuni, pe care nici păsările de curte nu le mai aşteaptă!
Ca să te convingi de amploarea dezastrului, invită-ţi prietenii la Rădăuţi-Prut acum!
La fiecare sfert de ora câte o casă se prăbuşeşte fără prea mult zgomot, uşor legănată de aburii ce izbucnesc din molozul pereţilor...
Recunoşti lesne avuţia gospodarului după grămada de lucruri care odinioară erau fala stăpânului casei...
În acest loc stăpânii nu s-au mai întors, au fost luaţi cu ambulanţa, preinfarct...
Doar acoperişul mai poate ascunde tragedia familiei alungate de viitura râului...
Şi perdelele de naylon, la modă acum câteva decenii, mai desenează în adierea vântului dezastrul apelor şi mâlului...
Biserica singură se cutremură la vederea atâtor dureri omenesti ...
alături, vecinii au lăsat şi cheia în uşă...

Viorel şi Sebastian coautorii acestui pelerinaj la Rădăuţi Prut.































Un comentariu:

andreea spunea...

Va multumesc din suflet..aceasta pagina cu si despre Mileanca este mai mult decat o reusita...ea ne aduce poate cea mai mare bucurie noua romanilor..milencienilor plecati..peste hotare...felicitarile mele..pentru eforturile depuse...prin imaginile si relatarile dumneavoastra ne putem simti pentru cateva momente din nou acasa...