luni, 10 noiembrie 2008

Alegătorii şi votul uninominal. Efectele votului pozitiv (IV)


Daca va aflati in situatiile de la punctele 1 si 2, descrise mai sus, va puteti considera un alegator fericit. Inseamna ca aveti cele mai multe sanse ca votul dumneavoastra sa fie reprezentat in configuratia viitorului Parlament.
Sistemul electoral mixt va face ca votul dvs. sa se contabilizeze in dreptul liderului simpatizat si sa il ajute inclusiv sa intre din nou in Parlament.
Partidul va primi si datorita votului dumneavoastra un mandat in plus, la redistribuirea de la nivel national, iar domnul simpatizat are mai multe sanse sa-si inceapa cariera de parlamentar.
Mai aveti o varianta. In cazul in care de obicei va declarati apolitic, nu urmariti dezbaterile de la televizor. Ati auzit insa ca o personalitate foarte cunoscuta din cu totul alt domeniu decat politica a decis sa participe la alegeri. Dar candideaza in alt colegiu decat in cel in care votati dumneavoastra. Singura posibilitate de a-i transmite sprijinul dumneavoastra este sa votati partidul in numele caruia candideaza.
Dar nici daca numele inscrise in cursa in colegiile uninominale (S si D) in care votati dumneavoastra nu va spun nimic, nu e momentul sa va declarati dezamagiti. Poate ca desi nu aveti incredere in candidatii care apar pe buletinul de vot, aveti incredere in liderii politici ai unui partid prezent si in colegiul dumneavoastra. In acest caz, aveti de asemenea cele mai mari sanse ca votul dumneavoastra sa fie reprezentat in Parlament.

Niciun comentariu: