vineri, 7 noiembrie 2008

Alegătorii şi VOTUL UNINOMINAL.Mă abţin dar merg la vot!(III)


1.Nici un argument "civic" nu va mai poate convinge. Votati negativ de 3 legislaturi si v-ati plicitisit sa alegeti "raul cel mai mic". La europarlamentare v-a convins sotia sa mergeti, dar la localele din primavara v-ati anulat votul in semn de protest.

2.Ati urmarit de-a lungul timpului toate momentele politice importante ale tranzitiei si ale aderarii, stiti toate regulile democratiei si ale sistemului de vot. Dar votul dumneavoastra, anulat cu buna stiinta in mai (ati pus stampila "votat" pe mai multe patrulatere din buletinul de vot) a fost socotit cu voturile celor care nu stiu sa voteze.

3.Enervanta idee! De ce parlamentarii se pot abtine de la vot, iar alegatorii nu? Noua lege electorala a rezolvat problema. Daca vreti sa va abtineti de la vot, sa nu votati cu nici un candidat si cu nici un partid, iar gestul dumneavoastra de fronda sa fie cunoscut ca atare la numararea voturilor, votati alb!

4.Nu puneti stampila pe nici un candidat. Intrati n cabina, mpaturiti buletinul de vot, iesiti si puneti buletinul in urna. Incepand cu scrutinul de la 30 noiembrie, votul fara nici o stampila "votat" nu va mai fi interpretat ca votul unor persoane care nu stiu sa voteze, ci va avea semnificatia unei abtineri.

5.Biroul Electoral Central va contabiliza separat voturile albe ca apartinand unor persoane interesate de mersul treburilor publice, dar nemultumite de prestatia tuturor politicienilor si de programele si performanta tuturor partidelor.

6.Va imaginati reactia unor politicieni din opoziţie sau de la guvernare daca 5% din voturile date în colegiile lor ar fi voturi albe? Votul alb este votul dumneavoastra de protest.

7.Cat priveste decizia de a nu merge la vot, era nu ar face decat sa sporeasca si mai tare ceea ce analistii politici numesc "deficitul de democratie". Lipsa de participare e, desigur, enervanta pentru politicienii care vor constata astfel ca in ciuda spectacolului grandios pe care il pun in scena, nu reusesc deloc sa atraga atentia.

8.Dar dincolo de a juca renghiuri "clasei politice" in ansamblu, a nu merge la vot in general si a nu merge la votul uninominal de la 30 noiembrie in special echivaleaza cu o abdicare. si chiar nu e momentul.

9.A emigra nu e cea mai inspirata varianta in momentul de fata. si prea multe depind in tara de votul fiecaruia. si daca tot ramaneti, n-ar fi bine sa votati?

10.Dilema, merg sau nu la vot se rezolva de la sine, daca in ziua votului nu sunteti acasa. Nu se poate vota decat in sectia de votare corespunzatoare adresei de domiciliu.

Un comentariu:

3Minator spunea...

Seamănă a îndemn la nesupunere civică...
În orice caz, e o idee bună cu votul alb - mai ales că poţi să şi arăţi că te-ai prezentat la vot FĂRĂ să votezi, efectiv, pe cineva.
Din păcate nu s-a inventat încă posibilitatea de a vota ÎMPOTRIVA unei anumite persoane, un fel de "cel mai nesuferit" ales al poporului, adică un ales al popoului ;)