joi, 20 noiembrie 2008

Introvertitul şi internetul


Jocurile video şi platformele de socializare continuă să facă victime în rândul celor peste 6,5 milioane de români care utilizează în mod constant Internetul- potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor.
De la copii de numai câţiva ani la oameni în toată firea trecuţi de 40 de ani, „drogul” îi determină pe utilizatori să se întoarcă cât mai repede în faţa monitorului care-i propulsează în lumea creată de ei înşişi. Aici pot fi cât de puternici, chiar dacă nu sunt înalţi şi chipeşi vor, fără ca cineva să le conteste identitatea.
Cornel vedea „internetul ca pe o poartă către cel mai mare parc de distracţii al lumii”. Făcea parte dintr-o comunitate de câteva zeci de mii de membri, însă în jurul său erau doar câteva persoane. „Stăteam după-amiezi întregi printre copii de opt-zece ani până la bărbaţi de 40 de ani”, îşi aminteşte Cornel. De doza de Internet se putea lipsi cel mult două zile. Renunţam la prieteni, la soţie, la copil, la părinţi, la tot pentru Internet”
La fel ca în Second Life –dependenţa de Internet apare în momentul în care utilizatorul începe să-şi neglijeze datoriile de serviciu, familia sau activităţile de zi cu zi.
Credem că fiecare individ în parte trebuie să stabilească până la ce punct îi este folositor Internetul şi când se poate lipsi de el.
Printre motivele pentru care merită să te gândeşti de două ori înainte să alegi petrecerea timpului liber în viaţa virtuală se numără atât provocarea anumitor boli, cât şi înstrăinarea de lumea reală.
1. Depenedenţii de net sunt adesea „posesori”de acnee.

2.Un alt risc la care se expun dependenţii de net sunt diferitele complicaţii ale conjunctivitei.

3.O altă problemă cu care se confruntă cei care petrec mai bine de două -trei ore în faţa monitorului este cea legată de poziţia în faţa computerului. Deşi pericolul poate părea mare doar la nivel estetic, cifoza( cocoaşa) poate evolua în timp cu consecinţe irecuperabile de tip orto­pedic sau neurologic.

4.Un alt motiv pentru care petrecerea timpului liber în viaţa reală este o soluţie mult mai bună este slaba dezvoltare a inteligenţei emoţionale. Psihologii susţin că adesea, cei care utilizează în mod excesiv calculatorul, fie în interes de serviciu, fie în interes personal, sunt mai introvertiţi, mai ascunşi, divorţaţi, cabotini, orfani, nonsexy, cu o maturitate nefinalizată şi un libido subliminal anti matern dar şi mai retraşi decât cei care preferă să trăiască viaţa înconjuraţi de oameni, de colegi, de rude, în natură.

Niciun comentariu: