sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Se opun vaccinului!


Părinţii elevelor de clasa a IV-a, din scolile comunei noastre nu sunt de acord cu vaccinarea impotriva cancerului de col uterin. In special în Mileanca părintii fetitelor de clasa a IV-a refuza administrarea primei doze, deoarece nu stiu nimic despre vaccinul impotriva cancerului de col uterin si le este frica de efectele secundare.
"Miercuri si joi au avut loc sedintele cu parintii in toate unitatile scolare din Mileanca. Cei mai multi dintre parinti nu sunt de acord ca fetitele lor sa fie vaccinate. Fie ca nu au fost informati, fie ca asa considera ei ca este cel mai bine, parintii nu doresc acest vaccin. În aceste unităţi şcolare nici o eleva nu a fost vaccinată", ne-a declarat dl Petru Lungu, medic de familie în Mileanca.
Menţionăm că Ministerul Sanatatii Publice a dat startul pentru campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin la elevele de clasa a IV-a. Actiunea de vaccinare consta intr-un ciclu foarte simplu de trei injectii in brat, injectii administrate in decurs de sase luni. Prima etapa a inceput luni, 24 noiembrie, ultima zi de vaccinare fiind 28 noiembrie. Cea de-a doua etapa urmeaza a avea loc in perioada 12 - 16 ianuarie 2009, iar cea de-a treia si ultima, in perioada 19 - 23 mai 2009.
Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat doua tipuri de vaccin, unul monovalent, care actioneaza doar pentru cancerul de col uterin, CERVARIX, si unul bivalent, care pe langa cancerul mentionat actioneaza si impotriva altor papilomatoze virale, SILGARD. Costul unei doze de vaccin ajunge in farmacii la 600 lei, dar Ministerul Sanatatii a achizitionat o doza la pret de 500 lei. Ca si in cazul celorlalte vaccinuri, reactiile adverse sunt inrosire, durere, inflamatie, vanatai, febra.

Niciun comentariu: