marți, 23 decembrie 2008

5 obiceiuri ciudate de Crăciun!

În Europa, de Crăciun, abundă tradiţiile ce provin din epoca precreştină sau cu origini necunoscute, având puţină legătură cu Naşterea Domnului. Zwarte Piet este ajutorul (sau chiar sclavul) lui Moş Crăciun în Olanda, cu care soseşte pe acelaşi vapor, cei doi apărând alături în procesiunile de Crăciun.
Mari Lwyd (iapa gri) este un obicei precreştin din Ţara Galilor, foarte asemănător cu capra de la noi.

Krampus - al cărui nume derivă din cuvântul vechi germanic „Krampen” (gheară). Costumul de Krampus constă într-o mască de lemn, coarne şi o piele de oaie. Tinerii de la sate se întrec în a crea cea mai îngrozitoare mască de Krampus în fiecare an. În timp ce Moş Crăciun are grijă de copiii buni, Krampus are grijă, bineînţeles, de copiii răi.


Murătura din pomul de Crăciun
Deşi se spune că este o veche tradiţie germană, ea s-a pierdut pe vechiul continent, fiind însă preluată în Statele Unite. Ultimul ornament care se agaţă în pomul de Crăciun este un glob în formă de castravete murat, de obicei transmis din generaţie în generaţie.

Cele mai ciudate obiceiuri de Crăciun par să se găsească în Catalania. În fiecare an se alege un Buştean de Crăciun (Tió de Nadal), cunoscut popular drept „Caga tió” - „buşteanul care defechează”.

Niciun comentariu: