vineri, 12 decembrie 2008

De ce mint...părinţii?


Reader’s Digest” a prezentat un sondaj care arată că 85% dintre români preferă să le spună copiilor minciuni nevinovate pentru a-i potoli sau pentru a le explica adevăruri mai puţin digerabile.
85% dintre părinţi le spun copiilor că există Moş Crăciun şi 66% şi-au convins odraslele că au fost aduşi de barză. “Dacă minţi ţi se lungeşte nasul”, “Unde pupă mama trece”, Zâna măseluţă şi Bau Bau sunt alte gogoşi confirmate de literatura pentru copii. Mitologia infantilă nu diferă foarte mult de la o zonă la alta a ţării şi o mare parte dintre aceste minciuni nevinovate sunt folosite de părinţi din întreaga lume, sub privirile aprobatoare ale specialiştilor în psihologia copilului, care confirmă necesitatea găsirii unor ambalaje cât mai potrivite pentru a le explica copiilor anumite aspecte ale vieţii sau a le crea acea atmosferă magică specifică acestei perioade.
Părinţii din Bucureşti îşi mint însă mai des copiii decât cei din Moldova, pentru că “moldovenii sunt mai direcţi şi mai puţin sofisticaţi”, conform explicaţiilor psihologilor.
Generaţiile care au acum între 18 şi 29 de ani au fost cel mai des minţite în copilărie, iar în grupul de vârstă de peste 60 de ani se pare că au auzit cele mai puţine minciuni de la părinţii lor. Peste 80% dintre părinţi nu au făcut altceva decât să ducă mai departe minciunile pe care le-au auzit ei înşişi de la părinţii lor.

“Minciunile inofensive prind copilul în mrejele unui joc cu rezultat benefic, constructiv. Împachetarea unor adevăruri care pot fi greu de înţeles la o anumită vârstă în poveşti spuse frumos, în care învinge mereu binele, nu trebuie să fie folosită în scopuri de manipulare”, explică medicii psihiatri pentru “Reader’s Digest”.
Sondajul a fost realizat de revista “Reader's Digest” prin intermediul IMAS - Marketing&Sondaje, pe un eşantion reprezentativ la nivel national de 1.249 de persoane şi are o marjă de eroare de 2,8%.

Niciun comentariu: