vineri, 15 februarie 2008

Fotografiile zilei !




Şedinţa Consiliului local Mileanca

ROMANIA ....................................Avizat,
JUDETUL BOTOSANI................. Secretar,
COMUNA MILEANCA .................PRIMAR
DISPOZITIE :
Privind modificarea dispozitiei nr, 23/06.02. 2008, referitoare la convocarea Consiliului local Mileanca in sedinta ordinara pentru data de miercuri 20 februarie ,2008,orele 10.00
PRIMARUL COMUNEI MILEANCA-in baza prevederilor art 39-(1) si (3) din Legea nr.215/200i, privind administratia publica locala, republicata,-in temeiul art 68-(1) din aceeasi lege,
DISPUNE:
Art. 1. Sedinta Consiliului local Mileanca, convocata prin dispozitia nr.23/06.02 se va tine in data de 14.02.2008, orele 10,00.
Sedinta se va tine in sala marea primariei si va avea urmatoarea ordine de zi:
1 .Discutarea si aprobarea bugetului local al comunei Mileanca pentru anul 2008.
2.Probleme curente.
Art.2. Secretarul comunei Mileanca va duce la indeplinire prevederile prezentei dispozitii.
Primar:Ion Maftei
Mileanca, 08 februarie ,2008.Nr.2 5.




Pentru a nu avea emoţii în ceea ce priveşte votarea bugetului local pe anul acesta, executivul Primăriei Mileanca a decis să prindă în proiectul de buget absolut toate amendamentele depuse de grupurile de consilieri care reprezintă partidele politice în Consiliul Local. Dacă în anii trecuţi bugetul local era un bun şi îndelung prilej de discuţii, parlamentări şi acuze, de această dată, executivul Primăriei a prins în proiectul de buget toate amendamentele trimise de consilierii locali, indiferent de partidul din care provin aceştia. Mai mult, primarul Ion Maftei a precizat că asteaptă ca şi PNL să depună amendamente la buget pentru a fi aprobate,pe lângă cele ale PD-L, majoritare în propuneri.




Odihnească-se în pace!

Vreme Maria:03.12.1922-12.02.2008

miercuri, 13 februarie 2008

Moldova, polul sărăciei în UE !

Nord-estul României ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aferent anului 2005, calculat la standardele puterii de cumpărare, valoarea indicatorului reprezentând numai 24% din media din cele 27 de state membre, potrivit Eurostat, citat de Mediafax.
Valoarea PIB-ului pe cap de locuitor in regiunea de nord-est a României era, în 2005, de numai 2519 euro, comparativ cu media europeană de 22.400 de euro. Dintr-un total de opt regiuni din Romania luate în calcul, alte cinci, respectiv sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei, sud-estul, nord-vestul şi centrul ţării, se afla printre ultimele 15 poziţii ale topului realizat la nivelul UE în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor. La nivelul UE, primele trei regiuni, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, sunt Londra, cu 303% din media europeană, respectiv 76.053 de euro, Marele Ducat de Luxemburg, cu 264%, şi Bruxelles, cu 241%.
Potrivit unui clasament realizat în 2007 de Eurostat, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor aferent anului 2006, calculat la standardele puterii de cumpărare, valoarea indicatorului fiind de numai 38% din media celor 27 de state.

Ninsori şi frig în Mileanca, începând de vineri!

Mileanca va avea parte din nou de vreme de iarnă, cu ninsori şi vânt puternic. Potrivit ANM, răcirea vremii se va face simţită începând de vineri. Cele mai afectate vor fi regiunile estice.
Vremea se va răci, mai accentuat în estul si centrul ţării, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -5 si 5 grade, iar cele minime intre -15 si -5 grade. Cerul va fi temporar noros şi va ninge slab local în nord, centru, est . Vântul va fi moderat, cu intensificări în estul, sud-vestul şi centrul ţării.

marți, 12 februarie 2008

Nota administratului de blog

Mesajele care conţin injurii, expresii vulgare sau licenţioase sunt respinse automat!

Microbuz şcolar

Începând din februarie 2008 acest microbuz şcolar va transporta elevii din satul Scutari la Şcoala Mileanca.Plecarea din Scutari la ora 7,35 şi întoarcerea elevilor la ora 14.Elevii sunt din clasele a-VI-a şi a-VII-a.

Odihnească-se în pace!

Ştefănucă Gheorghe ( 1931-2008)

luni, 11 februarie 2008

Bolile de inimă decimează milencenii!

Numărul de decese cauzate de bolile de inimă situează România printre primele ţări din Europa la acest capitol.
Dr. Petru Lungu, medic de famile în Mileanca, a explicat că această situaţie este cauzată, pe de-o parte, de nivelul mic al resurselor financiare alocate pentru sănătate, adica 600 de lei pe cap de locuitor, iar pe de altă parte de numărul scăzut de medici specialişti.
Cele mai importante cauze ale bolilor de inima sunt hipertensiunea, diabetul, fumatul, dislipidemia (creşterea colesterolului în sânge) şi obezitatea. În timp ce în majoritatea ţărilor europene mortalitatea prin bolile cardiovasculare scade, la noi, în fiecare an, 25 -35 de milenceni se îmbolnăvesc de inimă. Cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare sunt infarctul miocardic acut, angina pectorală şi cardiopatia ischemică cronică. Cea mai eficientă metodă de tratament aplicată de cardiologia
intervenţională este angioplastia coronariană, puţin utilizată în România.

duminică, 10 februarie 2008

Pentru "xyzw"!

Pentru comentariile dvs.indecente şi incalificabile suntem nevoiţi să vă interzicem accesul pe "infomileanca"!.

"Monografia laconică a localităţii Darabani", de Octav Teioşanu

"Ce are fiecare în sine?" punea Schopenhauer această întrebare în cartea sa " Aforisme asupra înţelepciunii în viaţă"... Din totdeauna, omul şi-a dorit avuţii pământeşti pentru îndestularea poftelor trupului.Doar puţini dintre noi ne dorim, ne îngrijim a avea şi o avere înlăuntrul fiinţei noastre, comori ale spiritului ce nu se trec, nu se vestejesc. E normal să te îngrijesti şi de cele ale vieţuirii biologice, care sunt naturale, necesare – dar să te îngrijeşti şi de avuţia dinlăuntrul fiinţei tale: caracter frumos şi bun, înţelepciune, cumpătare... să-ţi slujeşti viaţa ta şi cu cele ale spiritului, nu numai cu cele ale trupului...
Este o nebunie, spunea filosoful, să pierzi ceea ce ai înlăuntrul fiinţei tale pentru a câştiga pe cele dinafară, adică să-ţi distrugi propria valoare pentru averea pământească, pentru strălucirea efemeră, pentru rang, titluri, onoruri ce sunt preţuite doar de plebe, de inşi de turmă.
Autorul "Monografiei laconice a localităţii Darabani", Octav Teioşanu
( născut la 30 aprilie 1957, în Darabani) a renunţat la o carieră universitară şi de cercetare pentru a agonisi o avuţie înlăuntrul fiinţei sale, o adevărată comoară pentru fericirea vieţii trăite:liniştea patriarhală a Darabaniului, locul său natal.
Idealist incurabil, pasionat de istorie, lectură şi tenis de câmp , a încercat şi a reuşit o monografie de istoriologie umană, laconică, poetică, intimă,
meditativă, postmodernistă , bine documentată despre localitatea natală
( vezi Prefaţa semnată de istoricul şi cercetătorul Gh.Cliveţi).
În cele peste 200 de pagini autorul prof.Octav Teioşanu surprinde emblematic în ochii cititorilor demersurile istoriei şi memoriei în cele 11 capitole : Cadrul geografic, Istoricul localităţii, Scurt istoric al şcolii, Cadrul cultural, Evoluţia vieţii economice, Realităţi şi perspective, Concluzii...de la atestarea documentară a Căbicenilor, denumirea veche a localităţii Darabani, în 1546, la întemeierea târgului, în 1837 şi transformarea acestuia din timpurile moderne şi contemporane.
Este relaţia noastră cu istoria cea care ar trebui să fie sau doar una de suprafaţă? Întrebarea se strecoară adesea printre paginile monografiei, iar răspunsul propus de autor merită luat în consideraţie:" Când vezi situaţiile obişnuite cu o intuiţie extraordinară, este ca şi cum ai descoperi un giuvaer în gunoi. Dacă munca devine o parte a practicii spirituale, atunci problemele noastre obişnuite, zilnice, încetează a mai fi probleme, ci dimpotrivă, devin o sursă de inspiraţie."( vezi:" Mitul libertăţii şi calea meditaţiei", de Chogyam Trungpa,2006).
Trebuie să recunoaştem, ceea ce propune autorul Octav Teioşanu este un îndemn despre care vorbesc toate tradiţiile istoriologiei umane: o muncă intelectuală sau mentală, provenind dintr-o pseudo-sofisticare a minţii analitice. Privită din această perspectivă în "Monografia..." istoricului O.Teioşanu problema este tot una de natură spirituală. Face parte din modalitatea de a ne raporta la situaţiile mărunte , obişnuite, autorul propunând pentru asta o formă de conştientizare "la tot ceea ce a văzut, a citit şi a simţit"( pag.11).
Adusă la o anume profunzime şi mai ales la continuitate, această stare mentală induce o empatie cu obiectul istoriei noastre, chiar şi locale, o unitate cu lucrurile reale cu care lucrăm:"Întotdeauna mi-a fost greu să citesc acele cărţi care nu aveau # suflet# în ele, nu erau măcar puţin literaturizate..."spune profesorul şi istoricul Octav Teioşanu în Introducerea monografie sale.
O lucrare despre care pot garanta sută la sută că trebuie achiziţionată pentru orice bibliotecă "laconică" , fiind realmente o bijuterie existenţială şi o experienţă voluptuosă de lectură ( în sensul de parfumuri şi arome locale patriarhale), scris în minunate fraze palimpsestice despre oameni şi fantasme , eroi şi nevoi municipale, tradiţii şi obsesii culturale...
Este un text care se citeşte cu sufletul la gură pentru arta cu care a materializat inefabilul istoriei locale.