marți, 13 ianuarie 2009

13 marţi!

Ziua de 13 este cea mai temută din calendar pentru cei care cred în superstiţii.
Pentru alţii, 13 e un număr norocos.

Mai veche şi proprie românilor este superstiţia cu trei ceasuri rele, de marţi şi sâmbătă. Asta înseamnă că într-o astfel de zi pot exista mai multe momente temporale nefaste, care, însumate, fac fix trei ceasuri.

De aceea, în credinţa populară se spune că este bine să nu pleci la drum sau să faci activităţi importante marţi şi sâmbătă.

Ziua de vineri poate fi şi ea nefastă, dar numai pentru cei lipsiţi de evlavie şi de respect faţă de regimul de post prescris prin regulile vieţii creştine. Altminteri, vineri e o zi binecuvântată, întrucât ea este patronată de Sfânta Vineri, adică de întruchiparea populară a Sfintei Parascheva.

Un grup de cercetători americani a demonstrat, printr-o serie de experimente, că lipsa nevoii de control îi face pe oameni să creadă în conspiraţii şi superstiţii.

Pitagora considera numerele impare nemuritoare, pentru că nu se pot împărţi la doi, în timp ce unele popoare considerau numărul 12 de bază în calcul, pentru că se divide cu 1, 2, 3, 4, 6. Pornind de aici, treptat, i s-a acordat importanţă simbolică: numărul împlinirii, al desăvârşirii, al devenirii umane, al încheierii unui ciclu.

Pentru 13 însă, un număr prim dificil de utilizat în calcule, s-a născut credinţa că „«sparge» armonia, tulbură echilibrul şi ordinea micro şi macro cosmosului, contravine perfecţiunii creaţiei.

Pentru multe popoare, numărul 13 corespunde cu reînceputul, care presupune şi un sfârşit. În plus, în jocul de tarot, cartea cu numărul 13 se numeşte Moartea şi semnifică o renaştere după finalul unui ciclu involutiv.

Oamenii folosesc ritualurile legate de superstiţii pentru a preveni eşecuri, dar şi pentru a le justifica atunci când totuşi se întâmplă: ”Ştiam eu că nu o să-mi iasă pentru că m-am întors din drum. A fost marţi şi ziua de 13!"

Nu există om să nu aibă măcar o superstiţie în care crede!
Un studiu publicat în iunie de Centre for Insurance Statistics (CIS) din Olanda, citat de Reuters, arată că într-o marţi 13 au loc mai puţine accidente, incendii şi furturi!

Niciun comentariu: