vineri, 23 ianuarie 2009

Şcoala nu ştie să-i păzească pe elevi!

Dupa cum se cunoaşte, de mult timp nu există în educaţie în acest moment un sistem unitar de asigurare a pazei în şcoli şi licee.

Fiecare unitate de învăţământ şi ales ca principale variante: firme de bodyguarzi, paznici independenţi, camere video, şoferii propri, muncitorii şcolii sau improvizaţii care ies bine la controale.

De multe ori în licee, bodyguarzii fumau împreună cu elevii, îi anunţau când veneau profii în inspecţie si alte lucruri asemănătoare.

Nu interveneau dacă se isca vreo bătaie şi erau prieteni cu toată lumea: de la bătăuşi recunoscuţi la conducerea şcolii.

Acum, este adevărat, problema se poate pune şi aşa: bodyguarzii trebuie să-i protejeze pe elevi de agresori numai în afara şcolii, sau de alţi elevi? Pe de altă parte, camerele video pot înregistra orice eveniment nedorit, dar nu pot împiedica o bătaie.

Dar o bătaie între elevi poate izbucni şi când nu au profesor la catedră, când întârzie ori lipseşte! Atunci a cui e răspunderea, când nimeni nu a putut împiedica bătaia?

Iar paznicii independenţi se pare a fi tot o soluţie neinspirată: în general sunt oameni în vârstă, angajaţi pe nişte salarii modice şi care numai să se bage între nişte adolescenţi apăsaţi hormonal nu au chef...

Ce soluţie credeţi că poate impiedica violenţa din şcoală:

- notele şi abaterile copiilor să fie trimise direct părinţilor prin sms?

-Prin sanctiuni progresive: note, exmatriculari, amenzi etc?

-comitetul de părinţi să realizeze şi să traseze graficul de pază?

-directorul şcolii este responsabil pentru integritatea corporală şi pentru bunurile aparţinătoare copiilor în perimetrul şcolii?

Niciun comentariu: