În timp ce milioane de oameni tastează pe Google fără a se gândi la protecţia mediului, o căutare generează în jur de 7 grame de CO2, în timp ce fierberea apei într-un ibric emană circa 15 grame, informează " The Times".
Google operează centre de date imense în întreaga lume care consumă o mare cantitate de energie. O căutare pe Google are un impact clar asupra mediului”, s-a pronunţat Alex Wissner-Gross, fizician la Universitatea Harvard.
De cealaltă parte, colosul american ţine ascunse consumul de energie şi cifra emisiilor de dioxid de carbon, refuzând să divulge şi poziţionarea centrelor sale de date.
În schimb, cu peste 200 de milioane de căutări zilnice pe Internet estimate la nivel global, consumul de electricitate şi emisiile de gaze de seră provocate de computere ridică semne de îngrijorare.
Un raport emis de institutul de analiză american Gartner arată că industria IT a produs la fel de mult gaz de seră ca liniile aeriene din toată lumea, în jur de 2% din emisiile globale de dioxid de carbon.
Deşi Google susţine că se află printre primii din industrie în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător, motorul său de căutare generează niveluri ridicate de dioxid de carbon din cauza modului său de operare.
Alex Wissner-Gross a calculat şi emisiile de CO2 generate de folosirea individuală a Internetului. Astfel, vizionarea unei simple pagini web produce în jur de 0,02 grame de dioxid de carbon pe secundă, cantitate amplificată de zece ori când vine vorba de o pagină cu imagini, animaţie şi clipuri video complexe.
O estimare separată realizată de John Buckley, director al companiei britanice de consultanţă de mediu carbonfootprint.com, poziţionează emisiile de gaze de seră iscate de o căutare pe Google între unul şi zece grame, luând în calcul dacă utilizatorul trebuie să-şi pornească sau nu computerul. Simpla rulare a unui computer generează între 40 şi 80 de grame pe oră, spune el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu