joi, 19 februarie 2009

Editorial


Este vremea tratamentelor balneoclimaterice !


În tratamentele balneare, sunt folosite cu scop terapeutic mineralele din izvoarele naturale (sulf, magneziu, calciu), precum şi proprietăţile apei (temperatură, curenţi, presiune etc.) sau cele ale nămoalelor. Pe lângă băile în apă termală, în ultimii ani s-au adăugat şi tratamente SPA (de întreţinere corporală), cum ar fi sauna, băile cu lumină sau diferite tipuri de împachetări (cu parafină sau cu alge).

Specialiştii în balneoterapie din Polonia au identificat trei etape de vindecare în cazul celor care merg la băi în scopul tratării unor afecţiuni existente. În tratamentul afecţiunilor cronice, sunt necesare anual între trei şi patru săptămâni de băi.

1Organismul are nevoie de trei-şapte zile de adaptare pentru a răspunde la tratament.

2După două săptămâni de băi, este posibil ca pacientul să aibă dureri puternice de cap, insomnii sau tahicardie; comune sunt şi febra şi o stare accentuată de oboseală (această etapă este denumită perioada de criză).

3Spre finalul curei, starea de sănătate a pacientului se îmbunătăţeşte vizibil, iar simptomele dispar.
S-a observat că efectele curei balneare, indiferent dacă s-a folosit nămol sau apă minerală termală, pot ţine şi 10-12 luni.

În acest an, programul cu preţ redus a început la sfârşitul lunii ianuarie şi va ţine până pe 30 mai. Preţul unui bilet, în care este inclusă şi cazarea, nu doar tratamentul, variază între 200 şi 330 de lei, în funcţie de hotel, iar înscrierile se pot face (în limita locurilor disponibile) la agenţiile de turism care au oferte în staţiunile balneoclimaterice, direct la OPTBR (tel: 021. 322.01.88) sau la hotelurile din staţiuni.


Comercianţii din „talciocul de joi“ din Mileanca susţin că, pe timp de recesiune economică, le-au crescut considerabil vânzările. Cumpărăturile făcute în „talcioc“ au devenit o metodă de economisire a banilor pentru mulţi dintre milenceni.

În piaţa de acest gen din Mileanca, legumele, fructele, îmbrăcămintea, produsele cosmetice sau electronicele au preţuri scăzute.

Ofertele sunt tentante: cu 10 lei se cumpără două kilograme de roşii, cu 20 lei, şase kilograme de portocale, cu 30 lei, pantaloni sau încălţăminte. În ciuda controalelor dese ale poliţiei, există şi comercianţi fără autorizaţie.


Din când în când îşi fac apariţia şi moldovenii, vânzători de telefoane mobile sau de aparatură foto şi audio-video. Ei sunt foarte discreţi, îşi ţin produsele în pungă şi îşi selectează clienţii înainte de a-i aborda. Nu toţi comercianţii care îşi etalează marfa pe piaţa din Mileanca, au şi autorizaţie pentru comerţ. Unii îşi expun produsele pe bucăţi de cearşaf prinse cu sfoară la cele patru capete, pentru a putea strânge mai repede marfa dacă se apropie poliţia.


Niciun comentariu: