vineri, 6 februarie 2009

Ion Ovidiu Panisoara:“Profesorul de succes: 59 de principii de pedagogie practica"


Iata zece trucuri pentru a deveni un profesor de succes:
1. Trebuie sa dobânditi cunostinte de specialitate în domeniul în care predati, dar si psihopedagogice. Desi multi cred ca este suficient sa ai vocatie pentru a deveni un profesor bun, cunoasterea este necesara.

2. Nu interziceti elevilor sa faca un anumit lucru, propuneti-le si încercati sa îi convingeti. Daca încercati sa le interziceti ceva, acel lucru devine si mai atractiv.

3. Daca un elev greseste, faptul ca îl certati nu mai aduce nimic bun. Gasiti modalitati de a folosi greseala.

4. Urmariti atent ce impresie le produceti elevilor de la prima zi si în primul moment în care îl întâlniti. Unele cercetari vorbesc despre un procent de 85 din impresia ulterioara ca fiind direct influentata de aceasta prima impresie.

5. Creati o ambianta – fizica si sociala, stimulative pentru învatare.

6. Personalizati relatia cu elevii, nu fiti distant! Personalizarea relatiei va poate ajuta sa gestionati mai bine si eventualele probleme de indisciplina; este, de altfel, un excelent instrument de management al clasei.

7. Fiti empatici! Lakhani (2008) ne ofera câteva idei în acest sens. El ne cere sa intram în mintea audientei noastre, sa întelegem cum se vad acele persoane pe ele însele. De multe ori, cadrul didactic se centreaza pe modul în care îi vede el pe elevi. Daca un elev îi face probleme, profesorul încearca sa identifice modalitati de a reactiona eficient fata de un elev-problema. Dar elevul respectiv este foarte putin probabil sa se considere el pe sine însusi „o catastrofa”.

8. Fiti sinceri cu elevii!

9. Implicati elevii printr-o participare activa: Un experiment, prezent în literatura de specialitate, poate fi – în acest sens – o sursa de reflectie pentru fiecare cadru didactic. Conform acestuia, argumentele pe care ni le aducem singuri sunt mult mai convingatoare decât oricare alte argumente oferite de catre alte persoane. Încercati si dumneavoastra aceasta demonstratie: alegeti o tema, o problema în care sunteti cu desavârsire convins ca adevarul este unul singur. Apoi pe o jumatate de pagina faceti o pledoarie în favoarea punctului de vedere opus celui în care credeti.

10. Gasiti formule creative de motivare a elevilor.

Niciun comentariu: