duminică, 19 aprilie 2009

Bună dimineaţa! Hristos a Înviat!

„Hristos a înviat!”

Liturghia din noaptea de sâmbătă este, de fapt, cea care ar trebui să fie slujită în prima zi de Paşte, adică duminică dimineaţa. Slujba de Înviere se ţine în aer liber şi asta pentru că la bucuria acestui moment trebuie să participe toată Creaţia, nu numai noi, oamenii. Preotul îndeamnă adunarea să vină să ia Lumină şi să cânte „Hristos a Înviat!”.
Apoi, în locuri special amenajate sau în biserică se oficiază Sfânta Liturghie.

Lumânarea este unul dintre cele mai importante simboluri ale Slujbei de Înviere. Credincioşii care merg la biserică se îngrijesc să vină cu lumânări pentru „a lua lumină“: din candela aflată pe sfânta masă, preotul aprinde o lumânare, apoi, ieşind la credincioşi, le adresează chemarea: „Veniţi de luaţi lumină!“

Astfel, în noaptea Învierii, toate lumânările aprinse din biserică, pe care creştinii le ţin în mâini pe toată durata slujbei, sunt, de fapt, o singură lumină. Această lumină este dusă apoi de fiecare, la casa sa. Mulţi creştini păstrează restul de lumânare nearsă din noaptea Învierii şi îl aprind în cursul anului, în timp de furtună sau dacă au un mare necaz în casă.


Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.

„Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este cheia de boltă a credinţei noastre şi totul pleacă de la acest eveniment. Aşa cum zicea Sfântul Apostol Pavel, dacă nu ar fi existat Învierea, zadarnică ar fi propovăduirea noastră şi credinţa voastră”, spune părintele Constantin Bogdan Bejenariu, preotul parohiei Mileanca. Domnia sa a mai declarat « că este pentru prima dată când Patriarhia Română a organizat aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim. Este un lucru extraordinar că, dintr-o singură flacără adusă de la Sfântul Mormânt, se vor aprinde mii de lumini şi în Mileanca ! »

















Învierea a doua

În prima zi de Paşte, la ora 12, se oficiază în bisericile din toată ţara slujba vecerniei din această zi, tocmai pentru ca, ulterior, creştinii să meargă acasă şi să se bucure alături de cei dragi. La „Învierea a doua”, cum mai este ea numită, în catedralele ortodoxe din ţară, Evanghelia este citită în cât mai multe limbi - engleză, franceză, spaniolă, greacă, latină, rusă etc.- tocmai pentru a ilustra universalitatea credinţei.

Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră.
Sfântul Apostol Pavel
(Corinteni)

Niciun comentariu: