luni, 27 aprilie 2009

Editorial: Paştele Blajinilor şi H1N1

***
**
Sute de credinciosi si-au indreptat, astăzi, pasii spre cimitir unde au sarbatorit Pastele Mortilor cunoscut si sub denumirea de Pastele Blajinilor. Ei s-au dus la cimitir unde au dat pachete cu oua, cozonaci si vin celor nevoiasi. Astfel este cinstita, prin pomeni si rugaciuni, amintirea celor decedati.
In fiecare an dupa Duminica Tomii crestinii merg la cimitir, unde impreuna cu preotii isi comemoreaza rudele decedate.
Credintele despre blajini sunt multe si contradictorii. Se spune ca ar fi fost cei dintai oameni de pe pamant, sustinand de atunci stalpii cerului si pamantului. Crestinismul i-a adoptat transformandu-i intr-o categorie aparte. Legatura dintre acestia si lumea umana este asigurata de cojile de oua aruncate pe apa curgatoare in Vinerea Mare sau in Sambata Pastilor, de gospodine.
Era considerat un pacat mare daca nu se proceda asa, deoarece se considera ca blajinii nu mai aflau niciodata cand e Pastele lor. Despre aceste coji se spune ca plutesc timp de opt zile pana ajung pe Apa Sambetei, rau infernal care ar izvori de sub radacinile Bradului Lumii.
Oamenii satelor romanesti tineau cu strasnicie Pastele Blajinilor, considerand ca altfel nu ar fi putut rodi ogoarele, oile s-ar fi imbolnavit, iar pe ei i-ar fi durut mainile si picioarele.
Unii etnologi au vazut in blajini un fel de rezerva a spitei umane, acestia trebuind la un moment dat in functie de pacatosenia noastra, sa ne inlocuiasca.
Altruisti, blajinii se roaga pentru sufletele noastre sperand sa le vina randul la locuirea pamantului cat mai tarziu cu putinta!
***
**
Gripa porcina, care face victime in America Latina, are mari sanse sa se raspandeasca si pe alte continente, iar din acest motiv, populatia trebuie sa fie informata cu privire la simptomele care insotesc boala.
Deocamdata, nu se stie cat de probabila este o epidemie de mari proprtii, insa se stie ca imunitatea oamenilor la acest virus este limitata - este o ramura a virusului H1N1, care contine gene de pasare, porc si umane, intr-o combinatie nemaintalnita pana acum , noteaza The Independent.
Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculaere. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile.
Cei mai expusi sunt cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, a caror sistem imun puternic reactioneaza virulent la virus.
***

Niciun comentariu: