Socotind munca numai mijlocul de a ne agonisi cele trebuitoare vietuirii facem din ea un jug. Munca trebuie sa fie pentru noi si dobandirea unui rost superior al vietii, implinirea unei meniri, a unei vocatii. E foarte, foarte trist ca astazi tinerii isi aleg profesia numai in functie de banii pe care-i pot castiga si nu si implinirea unei vocatii, a unui tel in viata.
Prin implinirea unei vocatii, munca ne usureaza de truda, de povara ei, dupa acest cuvant al lui Shakespeare: "Munca pe care o infaptuim cu placere (si din vocatie, as adauga eu) ne usureaza de povara ei, ne vindeca de truda ei". Fireste, munca de orice fel – si fizica si intelectuala – inseamna si un efort, un consum de energie, dar e mai bine sa ne incordam, sa ne consumam puterile prin ea decat sa ruginim, cum spune, atat de potrivit, filosoful francez Diderot: "Mai bine sa te consumi decat sa ruginesti".
Pe langa cele trebuitoare traiului, prin munca adevarata (si nu salahorie) sa facem din ea si un dar al vietii noastre, implinindu-ne o menire, un rost. Doar un român din zece mai merge la serviciu cu plăcere. Pentru restul, jobul e un calvar. Criza i-a îngheţat salariul şi i-a tăiat bonusurile. Anul acesta, 1 Mai-Ziua Internaţională a Muncii îl prinde pe angajatul român luptându-se pentru un job care, de fapt, nu-l mai satisface.
În timp ce pentru milenceni principalele valori se referă la câştigarea unui venit mare şi la siguranţa locului de muncă, angajaţii din ţările dezvoltate se arată mai preocupaţi de întreprinderea unei munci interesante şi şansele de promovare. Astfel, francezii, elveţienii, danezi, canadienii, irlandezii sau chiar bulgarii văd o prioritate în realizarea unei activităţi atractive. Potrivit datelor culese de Programul Internaţional al Serviciilor Sociale, peste 60% dintre angajaţii acestor ţări se arată mai preocupaţi de calitatea muncii lor decât de câştigarea unui venit mare sau păstrarea locului actual de muncă. Totodată, vest-europenii sunt mai puţin interesaţi de un job util dezvoltării societăţii şi se orientează mai degrabă către un program flexibil.
Aşteptările milencenilor de la locul de muncă au fost stabilite de o cercetare la nivel local, realizată de Infom, la sfârşitul lui 2008.
Milencenii îşi doresc cel mai mult:
-Siguranţa locului de muncă
-Venit mare
-Şanse de promovare
-Muncă interesantă
-Lucru independent
-Să fie folositori societăţii
-Să ajute alţi oameni
-Program flexibil
***
Răspândirea rapidă în lume a cazurilor suspecte de gripă porcină a pus în alertă şi România. Oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi Siguranţei Alimentelor (ANSVSA) au anunţat că vor face controale printre animalele vii, iar în opt puncte de fronieră se vor face inspecţii. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii pregăteşte infrastructura pentru a acţiona în cazul în care şi la noi vor apărea cazuri suspecte. În toţi bolnavii care au semne de gripă vor fi obligatoriu internaţi în spital.
Măsuri de prevenţie a gripei porcine :Simptomele includ febra, durerile, secreţiile nazale, durerile în gât, greaţa, vărsăturile, diareea. În cazul în care aveţi aceste simptome, este indicat să rămâneţi acasă şi să limitaţi contactul cu celelalte persoane. Folosiţi şerveţele pentru tuse şi strănut şi aruncaţi-le în toaletă după ce le-aţi folosit. Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi şi strănutaţi. Soluţiile de curăţare pe bază de alcool sunt şi ele eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul, gura, pentru a împiedica răspândirea virusului. Evitaţi contactul direct cu persoanele gripate, inclusiv strângerile de mână. Ocoliţi zonele aglomerate: metroul, mallurile, spitalele. Este de preferat să ajungeţi într-o unitate sanitară doar în caz de urgenţă. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cedat presiunilor din partea producatorilor din industria carnii si din partea unor guverne ingrijorate si a anuntat joi ca se va referi la noul virus mortal cu tulpini de la virusul gripei porcine cu denumirea de "gripa A" in loc de "gripa porcina". "Incepand de azi, OMS se va referi la virusul noii gripe ca fiind gripa A (H1N1)", anunta un comunicat postat pe site-ul institutiei. sa amintesc o speculatie facuta de o personalitate putin cunoscuta, dar care a schimbat dramatic lumea in care traim: Maurice Hilleman, care a lucrat ca microbiologist la Merck intreaga sa cariera si caruia ii datoram mare parte a vaccinurilor folosite azi. Analizind principalele epidemii de gripa observate si tipul de hemaglutinina raspunzator, Hilleman a observat urmatoarea frecventa: 1889 (H2) – 1900 (H3) – 1918 (H1) – 1957 (H2) – 1968 (H3) – 1986 (H1). Interesant este ca intervalul de timp intre doua epidemii cauzate de acelasi tip de tulpina este de exact 68 de ani. Adica durata medie de viata a unei generatii. Aceasta ar insemna ca odata ce imunitatea existenta in populatie in fata unui anumite tulpini dispare, este posibila aparitia unei noi forme extrem de virulente. Urmind logica lui Hilleman, predictia e simpla: anul – 2025, tipul – H2.
Crescătorii de porci din Mileanca se gândesc serios cum să scape cât mai repede de animale propunând sume derizorii la cumpărare!
***
***
***
**
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu