duminică, 17 mai 2009

Editorial: Femeia samarineancă şi vacanţa europenilor

***
Convorbirea Domnului nostru Iisus Hristos cu femeia samarineancă la fântâna lui Iacob este o lecţie de catehizare creştină şi o călăuză pe calea mântuirii pentru noi toţi. În această Evanghelie, preoţii învaţă cu câtă înţelepciune trebuie să câştige sufletele oamenilor pentru viaţa veşnică, ştiind că nu este meşteşug mai mare şi mai greu decât acela de a vâna pe cei păcătoşi la pocăinţă. În Evanghelia de astăzi, creştinii buni învaţă că „apa cea vie“, dătătoare de viaţă a credinţei ortodoxe şi toate izvoarele mântuirii se află numai la fântâna vieţii, care este Biserica. Aici ne aşteaptă Hristos să venim să ne închinăm, să ne rugăm şi să-L lăudăm, să ne mărturisim păcatele şi să-I cerem iertare şi mântuire.
(Părintele Cleopa ILIE - Predici la duminicile de peste an;)
***
Vesti proaste pentru operatorii autohtoni din turism. In acest an, potrivit Infobarometrului privind atitudinea milencenilor fata de turism, 82% dintre ei pun sub semnul intrebarii concediul. Dintre acestia, 93% sunt siguri ca nu vor avea vacanta in 2009.
Spre comparatie, doar 25% dintre spanioli declara ca nu vor avea vacanta sau nu sunt siguri ca o vor avea in acest an, procentul fiind de 28% in randul italienilor, de 27% in Germania, 32% in Franta.
Numai 35% dintre conationalii nostri se axeaza pe vacante in Romania, preferinta lor principala fiind „in afara spatiului comunitar”. Pe de alta parte, aproape 61% dintre romani obisnuiesc sa-si organizeze singuri concediul, fara a apela la ajutorul agentiilor de turism, apropiindu-se de media europeana la acest capitol, situata la nivelul de 56,2%. Pe timp de criza, odata ajunsi la destinatie, romanii declara ca vor taia in primul rand din cheltuielile cu restaurantele si din cele de shopping.
Cei mai afectati de actualul context economic sunt ungurii, care declara in proportie de 63% ca au „pus cruce” vacantei in 2009 sau nu sunt siguri ca o vor avea, bulgarii ( 54%), polonezii (42%) si lituanienii (48%). Pe de alta parte, un procent de 20% dintre conationalii nostri intentionau, in februarie 2009 cand a avut loc sondajul, sa-si faca vacanta in Romania, in timp ce 10% declarau ca vizeaza o destinatie din UE, iar 28%, din afara UE, majoritatea probabil in Turcia. Trebuie amintit ca, in medie, in UE, 33% dintre respondentii la studiu au declarat ca se gandesc la o vacanta principala in tara lor de rezidenta, peste acest nivel situandu-se Elvetia (75%), Spania (54%), Italia (39%). Dintre cei care-si alesesera deja in februarie destinatia pentru „vacanta mare”, in majoritatea tarilor UE au castigat destinatiile nationale, cu o medie de 47%. Peste medie se situeaza spaniolii, 73% declarand ca s-au focusat pe una din locatiile din tara lor, italienii (68% urmand sa stea in Peninsula), polonezii (68%), portughezii (66%), ungurii (67%) si bulgarii (76%). In acelasi timp, numai 35% dintre romani tinteau un concediu in Romania, procentul fiind de 17% pentru un sejur in statele UE si 48% in spatiul extracomunitar.
***

Niciun comentariu: