vineri, 22 mai 2009

Editorial:Capitularea armatei I şi satul european

***

***
*** După ce la teza unică la limba română unul din subiecte a fost greşit, ministerul Educaţiei a mai comis o greşeală. De această dată este vorba despre unul dintre subiectele de la Istorie. Armata I a României a fost încurcată cu Armata a II-a.
Din fericire pentru elevi, ei au avut noroc să primească la timp subiectele corectate. Erata a venit la timp, iar profesorii au intrat la clase şi au avut ocazia să ofere lămuriri."Astfel de erori nu sunt admisibile. Există o problemă. Se va constitui o comisie de anchetă şi se va vedea cine au fost vinovaţii, pentru ca astfel de greşeli să nu se mai repete", au declarat pentru NewsIn reprezentanţii ministerului Educaţiei.
Directorul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, Cristian Silviu Mirescu şi inspectorul din cadrul centrului, care s-a ocupat de subiectele de la teza unică la Istorie, Rodica Tudorică şi-au dat astăzi demisia.
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării , Ecaterina Andronescu le-a acceptat demisiile şi a anunţat că se va face un control la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, iar după perioada de examinare se va face o restructurare a Centrului.
Ministrul de resort a subliniat că elevii care au susţinut ieri teza cu subiect unic la Istorie sau Geografie nu au avut de suferit din cauza greşelii, deoarece subiectele care au ajuns la ei au fost corecte.
***
Eşti primar şi vrei să realizezi mai multe investiţii în comuna ta? Vrei să asfaltezi drumurile, să modernizezi iluminatul public, dar în acelaşi timp ai vrea să renovezi şi căminul cultural şi să restaurezi muzeul? Ei bine, pentru toate acestea trebuie să realizezi un singur proiect integrat şi Uniunea Europeană îţi poate acoperi în totalitate investiţia. Mai exact, dacă proiectul nu este generator de profit, sprijinul nerambursabil se ridică până la 2,5 milioane de euro dacă solicitantul este un consiliu local şi până la şase milioane de euro în cazul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. O astfel de finanţare se realizează prin măsura de renovare, dezvoltare a satelor, îmbunătăţire a serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale (322) din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Un proiect este integrat în cazul în care conţine cel puţin două componente aparţinând unor acţiuni diferite. Mai exact, să vizeze crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază (drumuri, apă, apă uzată, gaze, iluminat public), dezvoltarea serviciilor pentru populaţia rurală (renovare clădiri publice, servicii sociale, transport public) şi/sau protejarea patrimoniului cultural de interes local şi natural.
Primarul trebuie să aibă în vedere că alimentările cu apă se pot finanţa numai în baza surselor prezente sau create în cadrul proiectului, şi nu viitoare.În plus, dacă este începută o investiţie pentru alimentarea cu apă cu finanţare guvernamentală şi ea nu este finalizată, nu are rost să aplicaţi pentru măsura 322, întrucât proiectul nu este eligibil. Pentru că această măsură s-a bucurat de o adresabilitate ridicată, este recomandat să vă evaluaţi cu claritate şansele pe care le aveţi, pentru a nu avea surpriza că aţi irosit timp şi bani fără a primi un rezultat favorabil. Totodată, trebuie să aveţi în vedere că, în prezent, ghidul măsurii este în lucru şi ar putea suferi unele modificări. Aşadar, nu are rost să vă grăbiţi în elaborarea proiectelor pentru a nu fi nevoiţi ulterior să schimbaţi structura acestuia.
***

Niciun comentariu: