joi, 4 iunie 2009

Editorial: Ghidul practic şi ...limitele normale!

Activiştii PSD care vor participa direct la organizarea şi desfăşurarea votului de duminică au primit de la partid un Ghid practic de “proceduri antifraudă”. Documentul poartă subtitlul: “Posibile fraude la alegerile europarlamentare şi preîntâmpinarea lor”. Sunt enumerate nu mai puţin de 18 modalităţi prin care votul de duminică poate fi fraudat.

1. Metoda “Foto”. Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului. O astfel de procedură - se explică în document - se aplică de către cei care vor să urmărească votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase.

2. Metoda “Buletin fără ştampilă”. Înmânarea unor buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control. Metoda se foloseşte în mod deosebit în secţiile unde se se cunoaşte că mulţi vor vota cu un alt candidat.

3. Metoda “Buletinul votat”. Înmânarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat în prealabil ştampila “votat”. Motodă similară cu cea de mai sus.

4. Motoda “Tipografia”. Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.

5. Metoda “Suveica”. Se întâmplă atunci când un alegător intră în secţia de vot cu un buletin deja ştampilat şi iese afară cu cel primit pentru votare.

6. Metoda “Cămaşa albastră”. O persoană, recunoscută după un element de vestimentaţie, este angajată pentru a însoţi alegătorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitării votului.

7. Metoda “Urna mobilă”. Atunci când urna mobilă, care se utilizează cu aprobarea preşedintelui de secţie, este folosită în exces, ca urmare a unor repetate solicitări în scris.

8. Metoda “Înghesuiala”. Aglomerarea intrării în secţie de către persoane pregătite în acest sens îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Metoda este folosită pentru obstrucţionarea votului în secţiile unde se ştie că un partid este favorit.

9. Metoda “Multiplu”. Membrii biroului pot înmâna unor alegători pe care îi ştiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenţa altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot.

10. Metoda “Dimineaţa”. Cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, se introduc în urnă mai multe buletine de vot ştampilate “cum trebuie”. “În general, multiplu de 50” - se spune în documentul PSD, care averizează: “Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie să semneze pe lista de vot persoane care nu vin la secţie.

11. Metoda “Fifty-fifty”. Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.

12. Metoda “Şpaga”. Banii sunt daţi de obicei după prezentarea dovezii din care reiese felul în care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt oferite ca efect al altor metode de mai sus.

13. Metoda “PV”. Există posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care să-l completeze şi să-l semneze în fals pe drumul de la secţie la BEC.

14. Metoda “Tricoul”. Purtarea de către membrii Biroului a unor materiale cu însemnele electorale.

15. Metoda “Autobuzul”. Deplasarea unor grupuri de turişti electorali cu autobuze sau alte mijloace de transport la secţii din mai multe localităţi.

16. Metoda “Uitucul”. Se întâmplă când membri Biroului uită să aplice ştampila de control pe buletinul celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

17. Metoda “Distrugerea”. Dacă ştampilele cu “votat” rămân la discreţia membrilor biroului după încheierea votului şi desfacerea urnelor, este posibilă ştampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.

18. Metoda “Stalin”. Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie de la numărarea voturilor, anumite buletine de vot să fie mutate dintr-un teanc într-altul.
***
În luna iunie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normele climatologice, adică vor putea depăşi 35 de grade Celsius în sudul ţării, “iar cele mai mici valori termice pot coborî sub 10 grade Celsius în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării”, ne-a informat Elena Mateescu, cercetător ştiinţific ANM. Potrivit acesteia, precipitaţiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină.

Luna iulie va fi mai caldă, meteorologii se aşteaptă la intervale cu zile caniculare în care se vor înregistra temperaturi de 35 de grade Celsius şi nopţi tropicale când mercurul din termometru nu va coborî sub 20 de grade Celsius.
Şi în această lună, cantităţile de precipităţii vor fi slabe pe întregul teritoriu al ţării. Ploile vor avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, de grindină.

August va fi luna în care temperaturile vor depăşi din nou pragul de 35 de grade Celsius, iar cea mai mică temperatură va coborî sub 5 grade Celsius în zonele de deal şi de munte. Precipitaţiile vor fi normale, exceptând sud-estul şi sudul ţării, unde se vor situa sub limitele normale.

Meteorologii spun că în aceste condiţii, în lunile iulie şi august, porumbul şi floarea-soarelui vor avea de suferit din cauză că nu vor avea suficientă apă. “
Cele mai mari deficite de apă se vor înregistra în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului şi a Crişanei. Doar local, în centrul şi nordul ţării, aprovizionarea cu apă a solului va putea avea valori satisfăcătoare. Precipitaţiile din ultimele zile au ajutat puţin culturile de grâu, care au şanse să îşi revină.
În ceea ce priveşte porumbul, meteorologii spun că este prea mic pentru a face faţă unei asemenea secete şi a precipitaţiilor slabe. Zonele cu cea mai mică umiditate din sol sunt Dobrogea şi sud-estul Moldovei, unde culturile vor fi afectate în totalitate.
***

Niciun comentariu: