miercuri, 17 iunie 2009

Editorial: Ploi, şase ore şi ospitalitatea!

Ploile din ultima perioada au salvat culturile agricole de pe teritoriul comunei noastre, dupa ce acestea au fost la un pas de a fi calamitate in totalitate.
Pericolul de secetă a trecut deocamdata, iar pierderile care s-ar putea inregistra sunt estimate la un procent de 20% din productie.
Chiar daca pe moment situatia este una normala, culturile agricole vor fi puse greu la incercare, in cazul in care vara va fi una lipsita de precipitatii. Sistemele de irigatii ce ar fi putut iriga circa 200 de hectare de teren agricol sunt ca si inexistente, intrucat au fost furate atat conductele, cat si pompele.
Primavara aceasta, la nivelul comunei Mileanca, au fost însămânţate aproximativ 128 de hectare de teren agricol.
***
Institutul de Stiinte ale Educatiei au facut o analiza prin care arata cat petrec elevii la scoala, cat si de ce chiulesc. Profesorii dau vina pe programa scolara incarcata, insa nu recomanda taierea orelor, ci extinderea orarului la sase zile pe saptamana.Ei stau in clasa cam cinci ore si jumatate, mai putin decat spune programa scolara, se arata in studiul „Timpul scolar”, realizat de ISE, in perioada 2006-2008, pe un esantion reprezentativ de elevi si profesori din 406 scoli gimnaziale si licee. Studiul nu a fost promovat de nici unul dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, cu toate ca a fost finalizat in decembrie 2008. Cu toate ca liceenii, teoretic, au mai multe ore in planul de invatamant decat cei de clasa a VIII-a, ei stau mai putin la scoala decat acestia, in medie cu 10 minute pe zi. Elevii se scuza, spunand ca orarul scolar saptamanal este incarcat sau chiar foarte incarcat
***
Sunt mai bine de doi ani de când asist voit nevoit la şedinţele Consiliului local. Dacă în legislatura trecută consilierii stăteau grămadă pe unde apucau, în jurul mesei, un amestec de partide în top dar si partide dispărute, acum observ o ciudăţenie politică curentă : toţi consilierii de partid sunt strâns grupaţi în jurul unui lider. Sunt înfrăţiţi de un ideal partinic rar întâlnit în timpurile noastre : Puterea ( PDL şi PSD) şi opoziţia (PNL şi PNG-CD).
Din privirile aruncate şi din declaraţiile politice curente, rezulta că duşmănia dintre ei era la apogeu. Nu afabilitate de protocol, nu politeţe, nu salvare de aparenţe. Nu camaraderie sprinţară, tovărăşie de pahar, bună dispoziţie colegială: ocheade, glumiţe, complicităţi !
Câtă deferenţă! Câtă simpatie ! Cât umor! Dar cât umor se citeşte în relaţia PDL-PNL, ori PSD-PNL, prieteni la cataramă, după ce fiecare a turnat în capul celuilalt ample ligheane cu dejecţii!
Cât umor presupune fotografia , în care un pedelist ciocneşte duios cu un pesedist, ori penelist zâmbitor şi împăcat!
În fond, nu e frumos? – o să mă întrebe vreun comentator recalcitrant.
Ce-ai vrea? Să se înjure mereu, ca la drumul mare?
Nu tocmai civilizaţia disputei e ceea ce ne lipseşte? Oamenii au convingeri divergente, dar se poartă amabil, ba chiar, deferent, când administraţia publică o cere !
***

Niciun comentariu: