marți, 7 iulie 2009

Editorial:Buget sărac, buget bogat şi pacient cu tichete!

Tichetele pentru sănătate se vor afla la furnizorii de servicii medicale, adică la medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu, la laborator, la spital etc. De asemenea, se precizează că “pe aceste tichete vor fi completate datele şi semnătura pacientului, element ce conduce la decontarea numai a serviciilor reale şi efectiv prestate”.
În ambulatoriu, tichetul de servicii de recuperare medicală va fi de 50 de lei, preţ care include maximum patru proceduri pe zi şi maximum 10 zile de cură. Contribuţia la aceste servicii este plafonată la două cure anual.
O radiografie sau o ecografie va fi taxată cu 5 lei pe fiecare investigaţie. Tichetul pentru o tomografie computerizată fără substanţă de contrast ar putea fi 25 de lei, iar cea cu substanţă de contrast, 50 de lei.
Tichetul pentru angiografie ar putea fi 150 de lei, pentru rezonanţă magnetică (RMN), 100 sau 200 de lei. În notă se mai precizează că, în afară de valoarea acestei contribuţii pentru respectivele investigaţii, furnizorul nu mai poate impune nici o altă plată din partea pacientului. Cu alte cuvinte, există varianta ca spitalele să iasă în pierdere după efectuarea unei RMN, de exemplu, deoarece în unele unităţi pacientul trebuie să-şi cumpere singur substanţa de contrast, care poate costa şi 250 de lei.
De asemenea, la laborator, pentru fiecare analiză, există propunerea ca valoarea tichetului să fie de un leu. Dacă un pacient cheamă salvarea acasă, dar nu este un caz de urgenţă şi nu necesită spitalizare, ar trebui să achite contravaloarea de 25 de lei.
În aceeaşi notă se precizează că plafonul anual al acestor tichete pentru fiecare asigurat nu poate depăşi 600 de lei.
După atingerea plafonului de 600 de lei pe pacient nu se mai plăteşte contribuţie personală la serviciile cu tichete de sănătate. Pe baza tichetelor adunate şi care însumate dau 600 de lei, vor primi un document de la Casa de Asigurări de Sănătate, prin care se precizează că pentru anul respectiv nu se mai plătesc alte sume, întrucât s-a ajuns la plafonul maxim deductibil .

Niciun comentariu: