miercuri, 8 iulie 2009

Editorial: Unde fugim în Mileanca?

Incep vacanţele şi – cel puţin asta arată studiile de piaţă – tot mai mulţi milenceni preferă să rămână în ţară. Distanţe mai mici, timp de vacanţă mai scurt, economii la buzunar. De ce nu? Doar avem în ţară de toate! Avem mare, munte, obiective culturale şi religioase.
Dacă şoseaua nu e aglomerată (dacă…), poţi să iei prânzul în centrul vechi al botoşaniului şi să-ţi bei cafeaua de după-amiază pe terasa umbrită a unei case pensiune. Nu e puţin lucru.
Dar să nu cădem în pesimism!. Mileanca chiar poate să fie o comună simpatică, tocmai prin surprinzătoarea ei diversitate. Foarte puţin, la scara istoriei!
Am putea să vedem satele:Codreni, Scutari, Seliştea tocmai ca pe un mozaic. Dar, ce liant să ţină cioburile la un loc? Ar putea fi atmosfera lejeră, căldura oamenilor, buna-cuviinţă. Acea viaţă liniştită şi îndestulată care răzbate din fotografiile interbelice. Dar pentru toate acestea nu avem nevoie de un minister al Turismului, ci de unul al bunului-simţ. Plus o reformă a educaţiei.
Dacă veţi merge în Mileanca în vacanţă, căutaţi casele şi uliţele care vă vor ţine departe, pentru câteva zile, de toată mizeria zilnică a tele-vedetelor, a moderatorilor gălăgioşi, a becalismului, a manelismului, a montărilor propagandistice.
Veţi găsi aceste insule, de le veţi căuta !
Vizitaţi-le, dacă nu minunându-vă de ce sunt, măcar hrănindu-vă cu gândul la ce ar putea să fie !

***

Niciun comentariu: