miercuri, 23 septembrie 2009

Grevă pe 5 octombrie!

Sindicalistii din invatamant ameninta cu actiuni de protest de amploare.
Nemultumirea cea mai mare este indreptata spre subfinantarea din sistemul de invatamant, precum si eliminarea unor sporuri considerate extrem de importante pentru cadrele didactice, in conformitate cu legea privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Este vorba despre urmatoarele drepturi care au fost eliminate: indemnizatia de rural, suportul pentru transele suplimentare de vechime, gradatia si salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia de conducere pentru functiile de conducere, de indrumare si de control, indemnizatia acordata pentru diriginti, invatatori, institutori si educatoare, sporul de practica pedagogica, ajutorul de deces acordat in cuantum de 5 cinci salarii, precum si orice alte premii sau drepturi banesti prevazute de lege sau de Contractele Colective de Munca.
Totodata, un alt articol de lege care se refera la reorganizarea unitatilor de invatamant in perioada octombrie-decembrie 2009, oblige directori acestor institutii de invatamant la efectuarea unui plan de masuri pentru diminuarea cheltuielor in medie cu 15,5% lunar.
In acest sens directorii de scoli trebuie sa acorde un concediu fara plata de 10 zile cadrelor didactice, sa reduca programul de lucru, sau sa aiba o alta masura echivalenta celor solicitate prin actul normativ.
Ceea ce inseamna diminuarea veniturilor salariale din invatamant intr-un procent de aproximativ 40%, pentru perioada octombrie-decembrie 2009.
Revoltati de prevederile legislative, toate federatiile sindicale din educatie au intocmit deja un grafic al actiunilor de protest care ar putea culmina cu o greva generala pe perioada nederminata.

Niciun comentariu: