Prin Legea Educaţiei Naţionale, elevii din clase de gimnaziu şi de liceu vor sta la şcoală maximum 30 de ore pe săptămână. Mare diferenţă nu este faţă de acum.
Elevul are şase ore pe zi, plus teme. Ajunge la ora 15 acasă.
Ar trebui să avem la gimnaziu maximum 25 de ore pe săptămână. Acum sunt puşi la egalitate cu elevii de liceu.
Şi nu doar orele sunt o problemă pentru părinţi, ci şi numărul de discipline. Elevul de clasa a-VIII-a are 15 discipline.
Nicăieri în Europa nu se fac atât de multe.
Ar trebui şapte, din care limba română, matematica, ştiinţe exacte (fizică, chimie, biologie), ştiinţe umaniste (istorie, geografie etc.), arte şi celelalte să fie la alegerea copilului.
Poate el doreşte să înveţe mai multă geografie sau este olimpic la fizică ori chimie şi vrea să exerseze.
Să se reducă numărul de elevi dintr-o clasă şi aşa nici profesorii nu vor fi afectaţi.
Ba mai mult, una este când vorbeşte şi lucrează cu 15 copii şi alta când are 30, iar în programa şcolară sunt foarte multe lucruri ilogice şi nu este coerentă. Părinţii se tem şi de noul mod de admitere la liceu.
Legea educaţiei lasă posibilitatea şi liceelor de a-şi organiza propriul examen de admitere, care să reprezinte cel mult 50% din nota finală, la care să se adauge media de la testarea naţională de la sfârşitul gimnaziului şi media generală din V-VIII.
Sunt mai multe confuzii, mai ales în ceea ce priveşte evaluarea copiilor. Toţi s-ar duce să ia meditatori din liceul unde vrea să dea admitere copiii.
Cine îi asigură pe părinţi că subiectele pentru examenul dat la liceu nu o să se vândă într-o veselie?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu