
Tema adresată părinţilor participanţi la şedinţele din săptămâna trecută din Şcolile comunei:Mileanca, Codreni, Seliţtea şi Scutari a fost "Îmbunătăţirea relaţiei cu părinţii elevilor în calitate de educatoare/învăţător/diriginte".

Părinţilor le revine rolul esenţial în creşterea copiilor, asigurându-le acestora nu numai existenţa materială, ci şi un climat familial afectiv şi moral. Sunt situaţii când părinţii consideră că este suficient să se ocupe doar de satisfacerea nevoilor primare-hrană, îmbrăcăminte, locuinţă, cheltuieli zilnice, etc-ignorând importanţa unei comunicări afective, a nevoii de a fi iubiţi.

Majoritatea părinţilor îşi iubesc copiii, dar nu toţi îşi exprimă afecţiunea astfel încât să se facă înţeleşi. Unii părinţi îşi educă copiii prin metoda reacţiei, care are la bază un sistem de pedepse; alţii prin metoda practică, prin care se anticipează şi se încearcă satisfacerea nevoilor copiilor. Ceea ce contează cu adevărat, este ca părinţii să satisfacă necesitatea odraslelor lor şi ca aceştia să se simtă iubiţi cu adevărat.

Datorită faptului că 24 ore / zi copilul îşi petrece în cadrul familiei cele mai multe ore, punând în calcul şi zilele de week-end, familiei îi revine o importanţă majoră în educaţie. Deci, este deosebit de important modul cum se achită părinţii de sarcinile şi responsabilităţile lor în educarea şi formarea copilului şi cum interacţionează acţiunea educativă a familiei cu cea a şcolii.

Şcoala primară Seliştea

Binele copiilor noştri nu depinde numai de cum îi hrănim, dacă îi ţinem la soare sau dacă fac sport- de prietenie, muncă şi iubire, ci şi de felul cum percep ei lumea. Subtil şi profund, mass-media ajută la modelarea imaginii lor despre lume. Normalitatea e plicticoasă. Accidentele, crimele, conflictele şi scandalurile sunt interesante. De asemenea, Internetul şi jocurile video, filmele şi revistele, mai mult sau mai puţin decente, creează o dependenţă.

În concluzie, trebuie ca părinţii să reprezinte modele demne de urmat pentru că fiii lor îi imită, să le trezească interesul pentru ca ei să preia iniţiative, furnizându-le cadrul necesar, lăsându-i să-şi dezvolte dorinţa pentru ca apoi el să-l roage acel lucru pe care ei l-au dorit să-l facă.

Educaţia în familie nu trebuie să se bazeze pe dominare, frică, culpabilizare, deoarece copilul va învăţa să răspundă cu agresivitate la frustrare, va avea resentimente faţă de părinţi, manifestând tulburări emoţionale, anxietate faţă de lumea înconjurătoare, lipsă de încredere în sine, teama de a fi respins sau nedorit, lipsa de voinţă, dificultate în a comunica, neîncredere în cei din jur.
Ca părinte este foarte important să acorzi: atenţie, căldură sufletească şi respect copilului tău, iar prin educaţie să-i oferi permanent acestuia modele comportamentale, funcţionale în diferite situaţii.
Dirigintele trebuie să facă totul pentru ca elevii să-şi îndeplinească obligaţiile şcolare cu răspundere şi sârguinţă, ştiind astfel că satisfacţia datoriei împlinite are importante valori formative."
Acestea au fost câteva dintre intervenţiile participanţilor la discuţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu