marți, 1 decembrie 2009

Noul test naţional

Elevii de clasa a VIII-a vor fi evaluaţi prin noul test naţional doar la limba română şi matematică, spre deosebire de anii trecuţi, când aveau şi o a treia probă la alegere, istoria sau geografia.
Ministerul Educaţiei a publicat, pe 30 noiembrie 2009, modelele de subiecte pentru evaluarea naţională pe care elevii clasei a VIII-a o vor susţine în anul şcolar 2009-2010. Noile examinări se vor face după model internaţional. Profesorii avertizează însă că noua structură i-ar putea pune în dificultate pe elevi, neobişnuiţi cu noile cerinţe.
La Limba şi Literatura Română principala provocare a elevilor va fi textul la prima vedere. Spre deosebire de anii trecuţi în care se punea accent pe comentariile deja învăţate, noile examene se vor concentra pe creativitatea elevilor.
Subiectele sunt altfel organizate la aceste examene, cu mai mult accent pe textul la prima vedere. Este mai puţin previzibil decât testele clasice, care presupuneau memorare mecanică.
Vor fi testate cunoştinţele de morfologie, sintaxă, vocabular, punctuaţie, ortografie sau stilistică. Dacă primul subiect va testa capacitatea de a întelege şi a descifra un text la prima vedere, un alt subiect va verifica abilităţile de redactare ale elevilor.
Dificultatea noului examen va fi dată nu doar de textul la prima vedere, ci şi de numărul mare de cerinţe.
La matematică, profesorii care au conceput modelele de subiecte au fost mai atenţi cu elevii.
Noul model este un melanj între tipul clasic şi cel internaţional.

Niciun comentariu: