joi, 3 decembrie 2009

Uliţa lui Băsescu şi uliţa lui Geoană!

Alegerile de duminică au împărţit satul pe uliţe: cei devotaţi trup şi suflet lui Traian Băsescu şi cei devotaţi suflet şi trup pentru Mircea Geoană.
Există şi o uliţă întinsă de indecişi, dezamăgiţi, supăraţi, scârbiţi, casnici. Cei mai numeroşi dezamăgiţi şi casnici provin din tabăra liberală, verzilor, ecologiştilor ori democraţilor-creştini, care identifică infama situaţie de a opta între dnii Băsescu şi Geoană cu mizerabilul pariu din 2000.
Momentul dialogurilor e însă diferit pe uliţa pe care te găseşti.
Chiar dacă, prin diverse gesturi şi atitudini afirmate pe fondul unui populism nevoiaş, dl Băsescu a evoluat strâmb, reducând adesea arsenalul democratic la un rastel pricăjit de arme politicianiste, între actualul şef al statului şi liderul PSD e, totuşi, o diferenţă ca de la cer la pământ. Ce ar trebui să facă dl Geoană ca să scape de umbra dlui Iliescu, să-l roage să se ceară în lanţuri şi cătuşe? Deşi în preajma lui Mircea Geoană mişună destule reptile hidoase, ar fi incorect să încremenim PSD-ul de astăzi în fedesenistul de unde, dintr-un motiv sau altul, au dispărut totuşi dinozaurii Bîrlădeanu, Marţian, Gherman, Văcaru, Cozmâncă, Văcăroiu, Solcanu, Dumitraşcu, Bivolaru, Popa Tatu, Ninosu, Momanu şamd. Punerea pe acelaşi banner a dlui Iliescu i se datorează, în mare măsură, unui Mircea Geoană mai copt politic, în pofida unor gafe, stinghereli, rigidizări, elucubraţii.
Pe uliţa opusă, destui văd în Mircea Geoană, ca prin sticlă, renaşterea dlui Ion Iliescu. E drept că dl Iliescu stârneşte multora o strângere de inimă, o repulsie, o mânie la limita apelării la bâta de miner. Pe de altă parte, pentru orice persoană care respectă nepărtinitor normele democratice, dl Iliescu este doar un cetăţean cu cazierul curat.
În loc să fie oripilaţi de relele atribuite dlui Iliescu mai degrabă prin lucrătura subconştientului, cei ce ezită să-i dea votul dlui Mircea Geoană , de pe uliţa nehotărâţilor, sunt mai logic înfuriaţi de o justiţie non-iliesciană care, aproape un deceniu, nu i-a găsit acestuia nicio vină.
Prin dl Mircea Geoană ar fi potrivit să se vadă, după opinia celor de pe uliţa proPSD, şi altceva, de exemplu: nu are nicio legătură cu atrocităţile din zorii postcomunismului, în care dnii Iliescu şi Băsescu au fost implicaţi până peste cap; a intrat, ca inginer la CET Sud, prin concurs, în centrala MAE, opţiunea sa primară fiind aşadar pentru diplomaţie şi nu pentru politică; a fost un remarcabil ambasador al României la Washington şi niciun lider politic de la Bucureşti nu are, la nivel personal, relaţiile internaţionale ale dlui Geoană. Raportat la prerogativele constituţionale, dl Geoană li s-ar părea compatibil cu funcţia de preşedinte.
Argumentele celor de pe uliţa proBăsescu :În 1990 şi 1992, românii au votat majoritar împotriva revenirii moşierilor, în 1996 împotriva neocomunistului Ion Iliescu, în 2000 împotriva extremistului turbulent Vadim Tudor, iar în 2004, împotriva autocratului Adrian Năstase. Duminică va fi din nou un vot negativ, din frică şi fără speranţă în viitor.

Niciun comentariu: