vineri, 5 februarie 2010

Drepturile pacientului

Contribuţia pe care o plăteşti lunar pentru asigurările sociale de sănătate (indiferent de casa de asigurări la care contribui) îţi asigură accesul la un pachet de servicii medicale de bază. Aceste servicii sunt oferite de medicii de familie şi de medicii specialişti din policlinici şi din spitale. Citeşte în continuare care sunt cele mai importante dintre ele.
Copiii beneficiază, de la externarea din maternitate şi până la vârsta de doi ani, de controale periodice, prin care se urmăreşte dezvoltarea lor fizică şi psihomotorie. Până la vârsta de un an, ei au dreptul la asistenţă medicală la domiciliu în caz de boală sau de accident.

Vaccinările sunt şi ele incluse în acest pachet de bază. De la 2 la 18 ani, copiii au dreptul la un control medical anual la medicul de familie şi la consultaţii la medicii specialişti ori de câte ori se îmbolnăvesc sau în cazul în care suferă un accident. De acelaşi control anual şi de consultaţii în caz de boală ori de accidente beneficiază şi adulţii.
Analizele nu pot fi efectuate gratuit decât la recomandarea medicului de familie sau medicului de specialitate. Analizele de laborator, ecografiile, radiografiile, EKG-urile sunt incluse în pachetul de bază şi pacientul nu trebuie să plătească pentru ele. Excepţie fac investigaţiile de tipul RMN sau CT, care necesită folosirea substanţei de contrast.
Farmaciştii sunt obligaţi să onoreze toate reţetele odată cu eliminarea plafonului

În acest caz, pacientul plăteşte contravaloarea acestei substanţe. Mai multe informaţii despre serviciile oferite pacienţilor asiguraţi sunt disponibile pe pagina web a CNAS, la următorul link: http://www.cnas.ro/?id=120.
Câteva mii de medicamente sunt compensate sau gratuite în România. Bolnavii care beneficiază de medicamente compensate pot lua reţeta de la orice farmacie şi în orice zi a lunii, după ce Ministerul Sănătăţii a decis eliminarea plafoanelor din farmacii. Pensionarii cu un venit mai mic de 700 de lei au dreptul la medicamente compensate în proporţie de 90 la sută, în baza unui program social.
Prevederi ale Legii Drepturilor Pacientului:

-Pacientul nu poate fi discriminat de medici pe baza rasei, sexului, vârstei, etniei, naţionalităţii, religiei, opţiunilor politice sau antipatiei personale.

-Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană.

-Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza.

-Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la starea sa de sănătate, la intervenţiile medicale propuse, la riscurile acestora şi la alternativele respectivelor proceduri.

-Informaţiile trebuie aduse la cunoştinţa pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate.

-Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală.

-Pacientul are dreptul la confidenţialitatea stării sale, rezultatelor analizelor, diagnosticului, prognosticului, tratamentului. Datele rămân confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.
Anumite categorii de persoane beneficiază de analize şi de tratamente gratuite fără să plătească acea contribuţie lunară la asigurările de sănătate. Astfel, până la vârsta de 18 ani, toţi copiii au acces gratuit la servicii medicale. La fel şi tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, care sunt elevi sau studenţi şi care nu realizează venituri din muncă, femeile însărcinate şi lăuzele, femeile aflate în concediul de creştere a copilului (doi ani), pensionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate (până la vindecarea respectivei afecţiuni) şi care nu au venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
n situaţia în care nu plăteşti contribuţia lunară la asigurările sociale de sănătate, trebuie să ştii că beneficiezi totuşi de servicii medicale de urgenţă (inclusiv stomatologice) şi de servicii de planificare familială. La acestea se adaugă diagnosticul şi tratamentul bolilor cu potenţial endemo-epidemic. Pentru restul analizelor şi tratamentelor, trebuie să suporţi contravaloarea lor. Aceleaşi servicii sunt disponibile şi persoanelor care tranzitează România. În cazul în care te decizi să devii asigurat, legea prevede plata unei contribuţii pe trei luni în urmă, calculată la salariul minim pe economie.

Niciun comentariu: