joi, 15 aprilie 2010

Legea Educaţiei: Divide et impera! ( I)

Învăţământul din România se va schimba total dacă noul proiect de lege propus de Ministerul Educaţiei va fi adoptat de Parlament: elevii vor avea portofoliu de studii cu note şi caracterizări din partea profesorilor, liceele care vor dori vor putea organiza admitere, iar Bacalaureatul va avea doar două probe scrise din mai multe discipline.
Prima schimbare este includerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu. Prin urmare, şcoala va începe la 6 ani. La finalul clasei pregătitoare, preşcolarii vor fi evaluaţi de către profesorii lor.
Modul de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar va fi şi el schimbat. Şcolarii vor fi testaţi din doi în doi ani: la sfârşitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a, prin testări de tip internaţional.
Una dintre cele mai contestate măsuri din lege, atât de către profesori, cât şi de către părinţi, este modificarea structurii ciclurilor şcolare: clasa a
IX-a va fi inclusă la gimnaziu, iar liceul va dura numai trei ani, de la a X-a până la a XII-a.
Ministrul Daniel Funeriu susţine că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu aduce mai multe beneficii. „La sfârşitul clasei a VIII-a avem cea mai mare rată de abandon. Aproximativ 20% din copiii din România părăsesc şcoala înainte de absolvirea învăţământului obligatoriu", consideră Funeriu.
La finalul clasei a IX-a, elevii vor fi evaluaţi la trei probe: limba română şi o limbă străină, o probă ştiinţe (matematică, fizică, chimie, biologie) precum şi o altă probă practică de utilizare a calculatorului. Toate aceste examene vor conta la admiterea la liceu împreună cu portofoliul elevului.
Noul proiect de lege interzice ca rudele de până la gradul II să mai ocupe funcţii de conducere în universităţi.

Niciun comentariu: