luni, 29 noiembrie 2010

Coplata în sănătate

Coplata în sistemul de sănătate va fi introdusă prin intermediul unui “tichet moderator”, care va avea o limită anuală de 600 lei/pacient, de la acest sistem urmând să fie scutite aproximativ 8 milioane de persoane, respectiv pensionari, elevi sau studenţi, a decis Guvernul printr-un proiect de lege.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a precizat că proiectul de lege, adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului, va fi transmis Parlamentului, pentru ca sistemul să poată intra în vigoare în anul 2011.

Fiecare pacient va primi un “tichet moderator de sănătate” la plata unui serviciu la medicul de familie sau la spital, cu excepţia serviciilor de urgenţă. Suma maximă de plată va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata.

De la sistemul de coplată vor fi exceptaţi pensionari cu pensii mai mici de 700 lei, copiii în vârstă de până la 18 ani, elevii şi studenţii cu vârsta între 18 şi 26 de ani fără venituri, precum şi bolnavii din programele naţionale de sănătate, fără venituri din muncă.

În total, de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane, iar ministerul de resort estimează că prin coplată se vor adăuga 378 milioane lei anul sistemului de sănătate.

În termen de 60 zile de la adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va trebui să adopte normele metodologice de aplicare.

Potrivit lui Attila Cseke, prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii şi tarifele de coplată, iar în prezent ministerul de resort preconizează, de exemplu, plata a 5 lei pentru un consult la medicul de familie şi a 10 lei pentru un consult la spital.

Introducerea sistemului de coplată constituie unul din angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Niciun comentariu: