miercuri, 17 noiembrie 2010

Despre minima supravieţuire

Sărăcia bugetului de stat a stârnit controale pe tot ce înseamnă plăti din visteria în care bate vântul. După ce au fost verificări si s-a tăiat la sânge din pensiile de invaliditate, au urmat controale la plătile pe venitul minim garantat, dar si la indemnizatiile de crestere a copilului.
Primele drepturi se achită de către primării, pe baza unor dosare si a unor anchete sociale, acolo au avut loc controale. Functionarii de la Inspectia Muncii au luat la puricat dosarele din toate primăriile judeţului.
Venitul minim garantat este o formă de asistentă socială si constă într-o sumă de bani pe care săracii o primesc în functie de numărul de membri ai familiei respective. Pentru a primi acest sprijin din partea statului, persoanele respective trebuie să nu aibă nici un fel de venituri si nici proprietăti, iar odată ce le sunt aprobate cererile, beneficiarii sînt obligati să presteze lunar 10-12 ore. Unii evită să facă aceste munci si prezintă scuza că sînt bolnavi, dar la ridicat banii lunar se înviorează brusc, iar în unele cazuri chiar vin la ghiseu cu masini nu chiar modeste. Doar că astfel de cazuri sînt relativ mai rare, pentru că la sate, beneficiarii chiar sînt săraci. Si cu toate acestea, împinse de criză, autoritătile au anulat unele dosare.
În Mileanca, de exemplu, s-a redus aproape cu o treime numărul de dosare al celor care au beneficiat ani de zile de venit minim garantat.
Primarul Ioan Ursachi a precizat că prin alocarea către acei oameni a unor sume modice, prevăzute de lege, nu s-a vrut decât asigurarea unui ban în buzunarul unor sărmani, pentru o minimă supravietuire.
"Acum, criza ne-a obligat să mai reducem din cheltuieli si au fost revizuite toate dosarele lor. Din 76 câte am avut, au mai rămas 47 si mai sunt patru în lucru. Cele mai multe s-au anulat pentru să s-au recalculat veniturile pe persoană. Dacă într-o casă stăteau doi soti cu copilul lor si cu doi socri, calculam venitul împărtind salariile tinerilor la cinci persoane. Acum am recalculat, având în vedere doar copilul, nu si pe bunici. Cam asa s-a întâmplat cu toate dosarele care au fost anulate. Au mai rămas ca beneficiari în special bătrânii din comună, care nu au pensii, nu pot nici munci si nici în jurul casei ceva care să le asigure o minimă existentă“, a declarat primarul de Mileanca

Niciun comentariu: