Potrivit proiectului de contract-cadru pe 2011, care reglementează activitatea medicilor de familie, spitalelor şi farmaciştilor, pacienţii vor trebui să se înscrie pe listele unei farmacii pentru a-şi putea ridica reţetele gratuite sau compensate, vizaţi fiind pacienţii cu afecţiuni cronice, precum şi cei incluşi în programele naţionale. Adică va fi la fel ca la medicul de familie.
Fapt care îi îngrijorează atât pe pacienţi (prin acest mod se îngrădeşte libertatea bolnavilor de a-şi căuta medicamentele acolo unde vor) cât şi pe farmacişti - care consideră că unele farmacii vor fi dezavantajate.
"Este o prostie să-l faci pe om să se lege de o singură farmacie. El poate găsi într-o altă farmacie medicamentul dorit. Această prevedere nu are nici un aspect pozitiv nici pentru pacient, dar nici pentru farmacist", opinează Marin R. bolnav cronic dependent de farmaciile urbane.
Dacă un pacient se înscrie la o anumită farmacie înseamnă că el nu-şi va putea lua medicamentele de care beneficiază prin programele naţionale de sănătate decât de la acea farmacie. Având în vedere situaţia financiară prin care trec majoritatea farmaciilor, pacientul ar putea rămâne fără tratamentul necesar în cazul în care farmacia nu deţine medicamentele prescrise.
Procedura va fi aproape la fel ca în cazul medicilor de familie. Dacă pacienţii vor avea nemulţumiri cu privire la relaţia cu farmacia pe listele căreia s-au înscris, o vor putea schimba la şase luni de la data înscrierii. La rândul lor, farmaciile vor trebui să raporteze la CAS, lunar, lista asiguraţilor care au optat pentru eliberarea medicamentelor de către unitatea respectivă. Cu alte cuvinte, farmaciştii vor trebui să îi accepte pe toţi cei care vor să se înscrie. În aceste condiţii, va exista riscul de a nu putea face faţă solicitărilor de medicamente venite. Pe de altă parte, bolnavii vor alege farmaciile mari, cu putere financiară şi preţurile cele mai mici, fiind dezavantajate astfel farmaciile mai mici, de cartier, care astfel ar risca să le scadă veniturile sau chiar să intre în faliment. Cei mai neliniştiţi sunt pacienţii.
"Pare a fi o înscriere cu forţa. În aceste condiţii, bolnavii ar putea rămâne fără tratamentul necesar dacă la farmacia la care sunt înscrişi nu există medicamentele prescrise de medicul de familie. Nu mi se pare corect. Mai bine alerg de la o farmacie la alta, pentru a fi sigur că găsesc medicamentul prescris, decât să rămân fără medicaţie, pentru că farmacia nu-l are în stoc" spune Ileana V., pensionară, 86 de ani.
"Nu cred că e bine. O să rămână farmacii fără clienţi, iar altele nu o să facă faţă solicitărilor, deoarece bolnavii se vor orienta către acele farmacii care sunt foarte aprovizionate. Mulţi oameni vor merge în farmaciile mari să se înscrie iar cele mici ar putea rămâne cu mai puţini pacienţi. Nu e o soluţie pentru bolnavi, nu ştiu pentru farmacişti...", crede Laura Ş., din Codreni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu