
După cum a precizat Eugen Aiftincă, referent agricol din Primăria Mileanca, principala problemă a potenţialilor beneficiari este că nu au acte de proprietate pe toate terenurile pe care le lucrează, multe fiind rămase pe numele părinţilor sau bunicilor. În alte cazuri, crescătorii de animale sau cultivatorii de teren dau înapoi atunci când aud de autorizare fiscală. Deoarece au de făcut multe drumuri până să vadă un proiect finalizat şi mai există şi probleme cu obţinerea actelor din registrele agricole ale primăriei, mulţi milenceni renunţă la posibilitatea de a accesa măsura 141.
„Vorbim de un ajutor financiar nerambursabil de 7.500 de euro, este o sumă importantă, iar din calculele noastre în judeţ există cel puţin 2.000 de potenţiali beneficiari. Oamenii trebuie să încerce să treacă peste aceste impedimente, să-şi rezolve problemele cu actele şi să nu mai fie reticenţi faţă de ceea ce înseamnă autorizare, în caz contrar nu au cum progresa”, a declarat Eugen Aiftincă ( foto).
Actuala sesiune de proiecte pentru măsura 141 se desfăşoară în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, deci se află pe final.
S-au întocmit până acum 7 de proiecte ale potenţialilor beneficiari din judeţ, sperând să ajungă la un total de 15.
De precizat că până acum, la precedentele două sesiuni de proiecte (unul la începutul lui 2009 şi altul la debutul lui 2010) s-au adunat 6 beneficiari milenceni.
Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE).
De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.
Aşadar, cine cultivă, de exemplu, două hectare de cartof poate depune un proiect eligibil pentru această măsură, în timp ce în ceea ce priveşte un crescător de bovine este nevoie de o fermă de minimum opt vaci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu