miercuri, 17 iunie 2015

Ploi binecuvântate!

Luni și marți s-au rupt baierele cerului și ploaia binecuvântată a căzut peste comunele din zona Darabanilor.
 În zilele săptămânii trecute, alaiuri de credincioși au pornit în procesiune pe uliţele satelor pentru a rosti rugăciuni de aducere a ploii
 Pentru zona rurală a Darabanilor, fiecare zi fără ploaie înseamnă o fântână secată şi distrugerea culturilor agricole.
 Cum nimeni nu poate lupta cu seceta sau, măcar, atenua efectele ei, singura nădejde a localnicilor rămâne la Cel de Sus.
 Oamenii au cerut preoţilor să facă rugăciuni speciale pentru ca seceta să nu le distrugă munca. “Nivelul apei din fântâni a scăzut. Sunt secate 50 de fântâni, din cele peste 100 câte are comuna. Situaţia nu reprezintă un pericol, dar fiecare zi fără ploaie afectează culturile”, a spus  primarul comunei.
 “Câmpul arată jalnic, din cauza lipsei de precipitaţii. Răsărirea culturilor nu este uniformă. Satul Scutari este cel mai afectat de secetă. Opt fântâni ale localităţii au secat, pentru că satul este situat pe un deal, iar pânza freatică este foarte jos”, a spus Marcel H, locuitor al satului.
 “50% din culturile de grâu şi porumb sunt afectate de lipsa precipitaţiilor. Sunt sole distruse în proporţie de 100%. Pământul a crăpat în unele locuri, iar nivelul apei din fântâni a scăzut destul de mult”, a spus Petrică S,locuitor al satului Codreni.
 Ploaia de marţi, 16 iunie, a răcorit Mileanca şi câteva satele încinse de arşiţa verii.
 În satele Seliștea Lișmănița, de exemplu, nori întunecaţi s-au plimbat pe cer, dar ploaia s-a lăsat aşteptată.
Chiar dacă satele au fost udate de ploi repezi şi scurte, cantitatea de apă este insuficientă, spun localnicii.
 Ei se tem că, dacă seceta se va prelungi, nu vor mai avea ce culege la toamnă.

Niciun comentariu: