marți, 28 decembrie 2010

Cardul asiguratului

Din a doua parte a anului 2011, românii vor primi, prin poştă, cardul naţional de sănătate, document obligatoriu pentru cei care vor să beneficieze de servicii medicale. Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate.
Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate, anunţă oficialii Ministerului Sănătăţii. Cardul va cuprinde informaţii de identificare ale beneficiarului, dar şi date de natură medicală, precum şi acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces.
Cardul profesional al medicului va fi utilizat de către acesta, în acelaşi timp cu cel al pacientului, pentru ca acesta din urmă să poată beneficia de servicii medicale. Toţi medicii din sistem vor primi un astfel de card, acesta va fi un fel de card de control, va fi cheia de acces în sistemul informatizat.
„Spre exemplu, un pacient are nevoie de o reţetă de la medicul de familie. Acesta va merge cu cardul medical la medicul de familie, care la rândul său va introduce în sistem şi cardul său pentru a putea accesa informaţiile şi a elibera reţeta. Nu se va putea efectua niciun serviciu medical dacă nu există cele două carduri în acelaşi timp introduse în sistem”, explică reprezentanţii MS.
Asiguraţii vor plăti pe card circa 10 lei (2 euro). Cine nu va avea cardul va beneficia doar de servicii medicale de urgenţă.

Niciun comentariu: