Sfântul Vasile cel Mare (330-379) a fost un mare Sfânt Părinte al Bisericii Răsăritene, arhiepiscop de Cezareea (în Capadocia), teolog şi autor de scrieri ascetice. Este unul din Sfinţii Trei Ierarhi, împreună cu Ioan Gură de Aur şi Grigorie de Nazianz ("Teologul"). Prăznuirea lui se face în fiecare an în ziua de 1 ianuarie.
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi binecredincioşi şi înstăriţi, Vasilie şi Emilia. Tatăl său era un luminat dascăl în cetate.
Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit mintea cercetând, rând pe rând, şcolile din Cezareea, apoi din Constantinopol, mergând până la Atena, la cea mai înaltă şcoală din timpul său, unde a întâlnit pe Sfântul Grigorie Teologul, cu care a legat o strânsă şi sfântă prietenie. A studiat logica, matematica, gramatica, ştiinţele naturii, retorica, filosofia şi medicina.
La Atena, împreună cu Sfântul Grigorie, a întemeiat prima grupare de studenţi creştini. Această grupare a fost combătută puternic de păgâni. A intrat în monahism, apoi a fost hirotonit preot. A fost ales Arhiepiscop al Cezareii în anul 370, în vremuri grele pentru Biserică, atunci când ereticii lui Arie şi Macedonie izbutiseră să aibă de partea lor pe însuşi împăratul Valens. Sfântul Vasile a dus o luptă aprigă, cu scrisul şi cuvântul, pentru apărarea dogmei Sfintei Treimi. De aceea şi-a atras mânia împăratului şi a suferit multe prigoniri din parea lui. Lucrarea sa teologică şi spirituală a fost continuată de fratele său mai mic, sfântul Grigorie de Nyssa.
Sfântul Vasile cel Mare a orânduit viaţa monahală şi a întemeiat, pe lângă Biserică, azile şi spitale, în ajutorul celor săraci şi neputincioşi, îndemnând pe cei înstăriţi să folosească averile lor, ajutând pe cei lipsiţi.
Peste 600.000 de romani isi aniverseaza onomastica de sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare.
Din cei 616.160 de romani aniversati la sarbatoarea Sfantului Vasile, 525.490 sunt barbati, iar 90.670 sunt femei.
Statisticile existente la nivel national arata ca majoritatea romancelor care il au ca patron spiritual pe "Sfantul Vasile", respectiv 86.880 persoane, poarta numele Vasilica, alte 2180 sunt Vasilca, 627 raspund cand sunt strigate Sica, iar 983 poarta numele Vasila, informeaza MAI.
Dintre barbati, 504.227 poarta numele marelui ierarh Vasile, iar 20.032 raspund la apelativul Vasilica. Mai putini sunt cei care poarta numele Vasilache (29), Silica (235), Sile (429), Vasi (67) sau Sica (421).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu