miercuri, 2 februarie 2011

Întâmpinarea Domnului


Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Întâmpinarea Domnului şi pomeneşte pe Sfântul Mucenic Agatador, Sfântul nou Mucenic Iordan din Trapezunt şi pe Sfântul Mucenic Gavriil.
Evenimentul care constituie subiectul sărbătorii Întâmpinării Domnului Hristos apare relatat în Evanghelia Sfântului Apostol Luca.
La 40 de zile după naştere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria şi de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi.
În Templu este întâmpinat de dreptul Simeon şi de Proorociţa Ana.
Simeon este descris de Sfântul Luca Evanghelistul ca un om credincios, un drept care respecta rânduielile Legii Vechi. Când dreptul Simeon a întâmpinat pe Hristos şi a luat în braţe pe Pruncul care este trimis de Dumnezeu să se Întrupeze, să se facă om şi să devină Mântuitorul lumii, atunci a simţit bucuria împlinirii făgăduinţelor făcute de Dumnezeu şi a simţit eliberare interioară, duhovnicească ca răsplată a aşteptării lui în rugăciune şi în preamărirea lui Dumnezeu, mulţumind prin rugăciunea "Acum slobozeşte" (Luca 2, 25-26).
Iar proorociţa Ana, fata lui Fanuil din neamul lui Asir, văduvă la 84 de ani, era o persoană evlavioasă, care şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu.
Această sărbătoare nu se referă doar la Taina Vechiului Testament şi la întâlnirea dreptului Simeon cu Mântuitorul lumii, ci ea trimite şi la modul şi locul unde noi Îl putem întâmpina în mod real pe Dumnezeu, adică în Biserică şi în rugăciune.

Niciun comentariu: